Kijktip! De doc Taste the waste. Nederlanders gooien per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Wat kunnen we hier aan doen?

In de rubriek Monday movie night brengen we iedere maandag een kijktip die je inspireert of bewust maakt van de ontwikkelingen in de world of food. Vandaag brengen we de documentaire Taste the waste van Valentin Thurn uit 2010.

Voedselverspilling in Nederland

Nederlanders gooien per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel weg. We gooien net zo veel voedsel weg als we opeten. Daarom wil de overheid de voedselverspilling eind 2015 met 20% verminderd hebben. Hierbij spelen consumenten en het bedrijfsleven een grote rol. Als bedrijven en consumenten in de hele voedselketen samenwerken, kan dit doel worden gehaald. Consumenten kunnen bewuster omgaan met voedsel. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld kleinere porties aanbieden. Of betere verpakkingen gebruiken. In het No Waste Network dat een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken is, werken overheid en bedrijfsleven samen aan de vermindering van voedselverspilling.

Sushi als varkensvoer

Waarom worden de hoeveelheden weggegooid voedsel steeds groter? De makers van Taste the Waste reizen over de wereld om te zien hoe voedselverspilling plaatsvindt, maar ook wat we er aan kunnen doen. Waarom overladen supermarkten hun schappen met een variëteit van hetzelfde product? Waarom wordt sushi als varkensvoer gebruikt? Hoeveel draagt voedselverspilling bij aan wereldhonger? Maar we zien ook hoe we verspilling kunnen reduceren zonder verlies van de huidige standaard van leven.

Dumpstertalk

De documentaire laat mensen aan het woord die deze ongelooflijke verspilling een halt willen toeroepen: Gerhard, de ‘dumpster diver’ uit Wenen, afvalonderzoekers Felicitas Schneider uit Oostenrijk en Timothy Jones uit de VS, Pascal Nkwe Makongo, een keuterboer en activist uit Kameroen en Véronique Abounà Ndony, die de restanten van een groothandelsmarkt in Parijs sorteert voor een voedselbank.

Bekijk de documentaire hier: