Deze week in de FRIS: @RalphGeerts wil een quinoakut-festival beginnen. Say what? #spelt #chiazaad #healthy

Naar aanleiding van de column Quinoakutten van Tim den Besten, besloten Robbin de Bont, Ralph Geerts en Roland van Balen de Facebookpagina De Quinoakutten te maken. Binnen twee dagen kregen ze al 500 likes.

De tegenbeweging

‘Veel mensen zijn zo ontzettend druk met het gezond eten, dat het bijna een obsessie wordt’, vertelt Robbin. ‘Veel mensen zijn erg overtuigd van hun voedingsgewoonten en leefstijl, wat op zich prima is, maar het wordt pas echt vervelend wanneer ze anderen hiervan ook proberen te overtuigen. Als je een keer een broodje eet krijg je de reactie ‘Ooooh eet jij brood!?’ Je ziet zo vaak dat mensen een soort voedingsmiddel volledig uit hun dieet schrappen, bijvoorbeeld koolhydraten of suiker, want ‘het is gif’. Er is natuurlijk overal een kern van waarheid in, maar je moet er niet in doorslaan. We dachten: eigenlijk zouden wij een pagina moeten maken die een tegenbeweging in werking zet en zodoende startten we de Facebookpagina De Quinoakutten.’

Serieus grapje

Al begon het als een grapje, toch had de pagina binnen twee dagen al 500 likes. Momenteel staat de teller op 1257 and counting. ‘Het loopt een beetje uit de hand, al zijn we er wel echt heel blij mee. Er zijn heel veel mensen die ons steunen en ook helemaal klaar zijn met de gezondheidsleuzen die vooral op social media verspreid worden. We zitten te denken aan een anti-quinoakut festival, of zelfs een nationale dag. Als we maar genoeg mensen achter ons hebben staan, dan kunnen we alles doen!’

Niet boos worden!

‘Natuurlijk is de pagina als een grapje bedoeld, maar mensen reageren heel erg boos. De Quinoakutten is niet bedoeld voor mensen die echt een allergie hebben en daarom hun voedingsgewoonten aanpassen, maar ook niet voor mensen die wel eens quinoa eten, want wij vinden het ook best lekker. Het gaat er om dat je niet moet doorslaan in je gewoonten en dat het vervelend is wanneer mensen je proberen te overtuigen van jouw voedingsovertuigingen.’ Ook toen de pagina Rens Kroes uitriep tot Quinoakut van de week ontstond er veel ophef. ‘We hebben veel boze berichten in onze inbox gehad en dat zorgde ook voor ons hoogtepunt. Achteraf gezien hadden we die piek beter even kunnen bewaren, maar het zorgde wel snel voor naamsbekendheid. Het enige wat belangrijk is, is dat mensen zich realiseren dat dit een grote hoax is, dus niet boos worden, het is maar een grapje!’

FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom en mogen gestuurd worden naar redactie@foodinspiration.com.