We hebben ook iets moois overgehouden aan de recessie: een bloeiende ruilhandel. Benieuwd naar de voorbeelden?

Het Utrechtse Ruilrestaurant zit iedere editie weer bomvol. Het concept: de gasten nemen de ingrediënten mee en de koks van het Ruilrestaurant koken er een uitgebreide maaltijd van.

Startkapitaal
Het Ruilrestaurant is mobiel en werkt door het hele land. Ze kunnen aan de slag op alle locaties, zolang er een keuken aanwezig is. In bijzondere gevallen nemen ze zelf een keuken mee. In Utrecht wordt Het Ruilrestaurant vaak gehouden in culturele instellingen. Voornaamste reden om dit concept in plaats van een echt restaurant op te zetten was het gebrek aan een startkapitaal.

Boodschappenlijst
De data van edities worden bekend gemaakt via de site. Zodra de gasten reserveren krijgen ze een persoonlijke boodschappenlijst waarop een categorie wordt genoemd. Bijvoorbeeld vis, schimmels of groente. De gast geeft een eigen invulling aan de categorie en brengt de ingrediënten mee op de avond zelf. Dan gaat chef-kok Bernice Cappon met haar team aan de slag om de gangen voor het menu te bereiden.

Improviseren
‘Het geeft mij de mogelijkheid om creatief te zijn met het koken van de gerechten’, vertelt Bernice. ‘Je weet ongeveer wat je binnenkrijgt, maar nooit precies. Op het moment zelf moet ik dus altijd improviseren.’ Bijzonder is, volgens de chef-kok, dat bezoekers zich er niet makkelijk vanaf maken. Ze nemen geen goedkope ingrediënten mee, maar goede merken en mooie spullen.’

De andere voorbeelden van ruilhandel lezen?
Bekijk dan heel het artikel in het magazine.