Lees de Aviko oogstkrant voor alle info over de oogst van nieuwe aardappelen en het maken van de beste frieten hiermee.

Het is weer tijd voor nieuwe aardappelen, vers van het land! De grootte van de aardappel hangt af van het weer tijdens de knolzetting, die plaatsvindt na zes tot acht weken. In een jaar met vochtige groeiomstandigheden tijdens de knolzetting, zal het aantal knollen hoger zijn dan gemiddeld. Door een vroege afrijping kan dit hogere aantal knollen ook nog eens extra klein blijven. Zo’n jaar is gunstig voor de productie van bijvoorbeeld aardappelschijfjes of wedges.

Mooie, lange frieten
Dit jaar ziet het er naar uit dat de aardappels groter gaan worden. Als het tijdens de knolzetting te droog is, dan kunnen een aantal knollen afsterven, waardoor er minder knollen ontstaan of overblijven. Als later de groeiomstandigheden wel goed zijn, zal dit kleine aantal knollen toch goed kunnen uitgroeien en ontstaan er grote knollen met een mooie lange lengte. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld mooie, lange frieten.

Nieuwe aardappelen: lees de tips!
De eigenschappen van de nieuwe aardappelen zijn iets anders dan dat u van aardappelen van de hoofdoogst gewend bent. Aviko heeft geprobeerd om middels het voorbakken de verschillen ten opzichte van de oude oogst zo beperkt mogelijk te houden. Door een kortere groeiperiode bevat de aardappel minder suiker en is daarom wat lichter van kleur. Daarnaast is de gevoeligheid voor temperatuursschommelingen tijdens de opslag iets hoger, wat een negatieve invloed op de houdbaarheid kan hebben.

Lees de tips in de Aviko oogstkrant hoe je hier het beste mee om kunt gaan.