Het is vaderdag terwijl Koning Voetbal regeert. Kan het mooier? Trouwens, wat kunnen zowel de vaders als moeders van de horeca leren van voetbal? Wij schotelen je een les voor over het belang van goede looplijnen.

Voetballers pieken één keer in de drie dagen, maar de horeca piekt drie keer per dag, week in week uit. Wie zijn jouw vedetten? Hoe ga je om met sterallures? Wat is effectieve coaching? Voetballessen voor de werkvloer.

Les: Looplijnen

‘Je zult mij niet snel met een flipover vol looplijnen zien’, zei voetbaltrainer Jaap Stam. Maar in de horeca zijn looplijnen wel degelijk het bekijken waard.

Doordat de juiste looplijnen worden bewandeld kan er zelfs meer omzet worden gemaakt. De tips van Rein Rambaldo, eigenaar van horeca-designbureau de Horeca Fabriek:

• Jouw spitsen moeten aanspeelbaar zijn. Jouw barkeepers ook. Zet je beste mensen in het zicht. Gasten willen gegroet worden en het liefst ook herkend worden. Dit zorgt ervoor dat ze zich welkom voelen en terugkomen.

• Zorg dat de bar aan het begin van je zaak staat. Wanneer gasten als eerste een leeg restaurant zien, komen ze niet naar binnen.

• Gooi alles open. Denk aan zaken als Vapiano, La Place en Hotel New York. Aan de ene kant heb je de oesterbar, aan de andere kant de patisserie. Dit is bewust gedaan. Mensen houden van reuring, daar komen ze voor.

• Heb je net je zaak geopend, zet het dan niet gelijk helemaal vol met tafels. Mensen houden van comfort en privacy. Je kunt altijd tafels bijplaatsen. Je moet gaan voor de zevendaagse bezetting, niet alleen voor weekendbezetting. Werk naar een luxeprobleem toe.

Wil je meer voetballessen lezen? Bekijk dan het hele artikel in het magazine.