Na vier gunstige perioden schieten de bestedingen in de #horeca in de min, zo blijkt uit cijfers van @foodstep.

Na omzetgroei eerder dit jaar, zitten de bestedingen aan buitenshuis eten en drinken in een dip. Uit de nieuwste Foodservice Monitor van onderzoeksbedrijf Foodstep blijkt dat de omzet in de horeca in de periode 21 april t/m 18 mei 5% lager lag dan in dezelfde periode uit 2013. Vorig jaar werd een plus genoteerd van 2%.

Kalender
Vooral in de horecabranche daalden de bestedingen, terwijl uitgaven aan eten en drinken in het bedrijfsleven met 6% stegen. Deze beweging kan deels worden verklaard door het vroeg vallen van Pasen. Het paasweekend viel in 2014 in periode 4, terwijl Pasen in 2013 in periode 5 viel. Er waren dus relatief minder uitgaans- en recreatiedagen. In de zorgsector is de plus van periode 4 in 2014 een tijdelijke gebleken. Foodservice bij zorginstellingen is in periode 5 van 2014 gekrompen ten opzichte van 2013.

Regen
Hoewel het consumenten- en producentenvertrouwen in de meest recente periode is gestegen, heeft de grote hoeveelheid regen in de voorjaarsvakantie de omzet geen goed gedaan. In de vergelijkbare periode in 2013 kende de horeca juist een boost. Begin mei brak een periode aan met aangename voorjaartemperaturen. Periode 5 was vorig jaar de enige periode met een flinke plus.

Het relatief slechte weer hield de mensen tijdens de schoolvakantie begin mei 2014 dus binnen. Het animo van volwassenen om vrij te nemen was mede door het weer laag. Resultaat: de horeca is deze periode magertjes bezocht.

Jaarontwikkeling
Sinds de start van dit jaar tot en met periode 5 presteren de deelsectoren logies, restaurants, dranken facilitaire horeca en bedrijfscatering beter dan in 2013. De deelbranches fastservice en zorg zitten onder het uitgavenniveau van vorig jaar.
 

Foto: [Duncan] (CC)

Foodservice monitor 2014 periode 5