Uit de sterrenkeuken van een groentefreak. We waren aanwezig bij de boekpresentatie van #Niven8020 van @NivenKunz.

Afgelopen maandag stond Club Air in Amsterdam helemaal in het teken van groenten. Nouja, voor tachtig procent dan. We waren aanwezig bij de boekpresentatie van het nieuwste boek van topchef Niven Kunz: Niven 80/20.

Groenterebel
Niven 80/20 geeft een kijkje in de keuken van het gelijknamige restaurant Niven in Rijswijk. Hier kookt de jonge chef zo veel mogelijk met groenten uit zijn eigen achtertuin, het Westland, Midden-Delfland en het Groene Hart. ‘Als je bij elke maaltijd één of meerdere groenten als uitgangspunt neemt, ga je anders koken’, zegt Kunz in zijn nieuwe boek.

Lunchen in het gras
Geen chiq gedekte tafels, maar lunchen met vers belegde broodjes in het gras waarmee Club Air speciaal voor de lancering van het nieuwe boek bezaaid is. Er kan zelfs een kijkje genomen worden bij de leveranciers van Kunz, die zich op het gras verzameld hebben met hun lekkernijen. Brood van het Vlaamsch Broodhuys, ultragezonde sapjes van Versapers en kiem- en minigroenten van Koppert Cress.

Niven 80/20
Zijn nieuwe boek bevat zeventig recepten die dezelfde maat hebben als in zijn restaurant. opgedeeld in de categorieën ‘100% groenten’, ‘80% groenten/20% vlees’, ‘80% groenten/20% vis’, ‘100% desserts’ en zelfs ‘100% vocktails’, non-alcoholische mixen van fruit en groenten uit de Versapers. ‘Ik vind kleine porties veel lekkerder, maar je bent natuurlijk vrij om meer te maken’, aldus de topchef.

Kooktour
Nu de lancering van zijn kookboek erop zit, gaat Niven op tournee. Tijdens negen masterclasses door het hele land vertelt de chef over zijn 80/20-filosofie en proef je uiteraard een aantal van zijn gerechten. De eerste masterclass vindt plaats op 14 juni in Den Haag. Alle data van de kooktour zijn te vinden op niven8020.com, waar je ook een gesigneerd exemplaar van het boek kan bestellen.