Wist je dat er per gevangen sliptong zes schollen worden meegevangen? Waarom zetten we schol niet meer op de kaart?

Nederland is groot in schol, maar de vis wordt enorm ondergewaardeerd. En horsmakreel is geen populaire vis, terwijl deze vis uit de Noordzee geregeld in Japan op het menu is te vinden.

Walvissen
Bijvangst kan bestaan uit kleine, jonge ‘ondermaatse’ visjes, die te snel uit het water zijn gehaald en het - zeker met de nieuwe wet - vaak niet overleven. Zij worden vermalen tot vismeel. Maar het zijn ook de vissen die de vissers liever niet in z’n net ziet, omdat ze niet goed verkopen. Zoals sprot, wijting of horsmakreel. Het levert te weinig op, want de consument koopt deze vissoorten niet, omdat ze er niet bekend mee zijn. Bijvangst in Nederland is nog redelijk onschuldig. In het buitenland bestaat de bijvangst weleens uit dolfijnen en walvissen.

Viswijzer
Weten welke vis duurzaam wordt gevangen en in welke periode van het jaar je deze met een gerust hart op de kaart kan zetten? Raadpleeg dan de Viswijzer

Meer weten over bijvangst en de film? Ga naar de website.