Foodbedrijven moeten nu de kans pakken om dingen te veranderen, zegt @M_MossC Maar hoe?

‘Tegenwoordig wordt suiker toegevoegd aan producten die hiervoor niet zoet waren’ vertelt Michael Moss, journalist en auteur van het boek Salt, sugar, fat. In dit boek legt Moss uit hoe de voedingsindustrie de obesitasepidemie heeft doen stijgen. ‘In brood wordt suiker toegevoegd, yoghurt kan evenveel suiker bevatten als ijs en pastasaus kan evenveel suiker bevatten als een handvol Oreo’s.’

Veranderen
Moss: ‘We verwachten zoet in alles wat we eten. Dus wanneer we de smaak bitter proeven in broccoli of spruitjes, vinden we dat niet lekker. We zijn zo gewend aan zoete smaken, dat we groenten gaan vermijden. Terwijl we daar juist veel meer van zouden moeten eten, met alle gevolgen van dien. Mensen moeten daarom nadenken over de keuzes die ze maken in de supermarkt. Het is verleidelijk om het goedkoopste te pakken, maar ik heb met verschillende mensen gepraat in Amerika, Canada en Europa, en ze zijn allemaal bereid om hun dieet te veranderen.’

Dalende verkoop
Foodbedrijven moeten daar op inspelen, zegt Moss. ‘Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico om hun verkoop te zien dalen. Dit kan echt gebeuren. Kijk maar naar de frisdrankindustrie. Mensen drinken steeds minder fris. Pepsi en Coca Cola hadden kunnen inspelen op deze trend als ze gekeken hadden naar de markt. Ik hoop dat andere bedrijven een meer proactieve houding zullen gaan aannemen.’

Het hele interview met Michael Moss lezen?
Bekijk dan het hele artikel in het magazine.