Tarwe is slecht voor je. Fabel of feit?

Onzin, zegt Hans Kraak, hoofdredacteur van het vakblad Voeding en Nu in zijn boek 77 fabels & feiten over onze voeding. 

In 2013 kwam de Nederlandse vertaling van het boek Broodbuik van de Amerikaanse cardioloog Williams Davis uit. ‘Tarwe is ongezond’, is de kern van de boodschap. Hij linkt tarwe aan de obesitas epidemie. De titels van de drie hoofdstukken liegen er niet om:

1. Tarwe, het ongezonde volkoren
2. Tarwe en het vermogen om je gezondheid totaal te vernietigen
3. Zeg dag tegen tarwe

Kraak: ‘De voornaamste kritiek van voedingsexperts op het werk van Davis is zijn selectieve gebruik, de onjuiste interpretatie en onvolledigheid van zijn bronnen. Een werkelijke reden om tarwe in de voeding te mijden is de aandoening coeliakie. Naar schatting heeft ongeveer een procent van de Nederlandse bevolking een darm die schade kan ondervinden van gluten in tarwe.’

Meer fabels en feiten lezen? Bekijk dan het hele artikel in het magazine.