Waarom krampachtig vasthouden aan de jeugd? Lang leve het verouderingsproces!

We proberen het verouderingsproces op allerlei manieren tegen te gaan; we laten onze huid strak trekken, verbergen grijs haar en staan in de rij voor de nieuwste anti-rimpelcrèmes. Met voeding is dit net zo. Het meeste voedsel is kraakvers het beste, maar een aantal producten wordt juist beter met de tijd.

Geduld is een schone zaak
Neem de koning onder de hammen – de Pata Negra of Jamon Iberico – die drie jaar nodig heeft om op de juiste smaak te komen. Of traditionele Aceto Balsamico, die minstens twaalf jaar gerijpt moet hebben en beschermd is door een speciaal consortium.

Nieuwerwets fermenteren
Het verouderingsproces is booming. De huidige generatie chefs gaat weer pekelen, inleggen en konfijten. Ook het eeuwenoude fermentatieproces, waarbij voedsel omgezet wordt door bacteriën of schimmels, is weer terug in beeld. Jonnie Boer doet het, Jonathan Karpathios doet het en Magnus Nilsson, chef van restaurant Fäviken in Zweden, maakte er zelfs zijn handelsmerk van.

Fermenteren kun je leren! Lees meer over de zegen van het ouder worden in de verjaardagseditie van het Food Inspiration Magazine.

En de blog van Femke van den Heuvel nog niet gelezen? Ook zij schreef vorige week over de eeuwenoude techniek in haar blog Fermenteren: van hocus pocus naar hip & happening.