Eindelijk: omzetplus in horeca in 2014. Bekijk de cijfers vers van de pers.

Er gloort licht aan het eind van de economisch donkere tunnel. Voor het eerst sinds jaren is de omzet in de horeca gegroeid. Onderzoeksbureau Foodstep meet in de eerste vier weken van 2014 een plus van 2,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Onderzoeksdirecteur Rien de Koning: 'Dit is hopelijk het begin van een kentering. De dalende tendens is eindelijk gestopt. De horeca is in 2014 goed gestart.' 

Binnen de horeca scoort de drankensector opmerkelijk goed met een stijging van 4,6 procent ten opzichte van de eerste vier weken van 2013. Gevolgd door een stijging binnen de logiessector (+3,7%), restaurants (+3,3%). Alleen de fastservicesector noteerde een minnetje met -0,9%.

Zacht weer
De stijging is te danken omdat de horeca aan het begin van 2014 meer bezoekers heeft getrokken. De zachte winter (gemiddelde temperatuur januarimaand 6 graden Celsius) heeft daaraan bijgedragen. Januari 2013 was een koude maand met een gemiddelde temperatuur van 1 graad Celsius. Maar ook het stijgende consumenten- en producentenvertrouwen zijn hoopvolle tekenen van een aanstaand herstel, zegt de Koning. 

Over heel 2013 is de horecaomzet gedaald met -2,2%. Ook de cateringsector heeft de neergang vorig jaar niet kunnen stoppen: -2,9%. De foodomzet bij het kanaal petrol heeft in 2013 een knauw gekregen met -4,2%.