Vergeten groenten hoeven niet per definitie onbekend te zijn. @TopFoodLab hoax wil aandacht voor voedselverspilling.

Afgelopen maandag lanceerde TOP Foodlab een nieuwe vergeten groenten productlijn en Food Inspiration was erbij. Heksenknol, stekelpompoen en nierkool zouden groenten zijn die TOP herontdekt heeft. Maar wat bleek, deze groenten bestaan helemaal niet! TOP Foodlab gebruikte voor de bereiding verschillende groenten die iedereen kent, maar normaal worden weggegooid vanwege de afwijkende vorm of snijverlies. Het gebruik van een hoax blijkt populair, onlangs werd via een persbericht aangekondigd dat Moshik Roth en Salem Samhoud een heus DNA-restaurant zouden openen - ook dit bleek een truc - om de focus op voedselinnovatie te krijgen.

Reacties
De reacties onder aanwezigen waren verdeeld. Daar waar men al door had dat er ‘iets niet kon kloppen’ vonden zij wel dat het een goede manier was om aandacht te vestigen op voedselverspilling. Anderen waren teleurgesteld, ze hadden graag willen weten waar deze groenten vandaan kwamen en wat je er mee kunt. De video hieronder laat zien hoe bekende groenten werden omgetoverd tot vergeten groenten.

Groentepillen
TOP Foodlab wil mensen ervan bewust maken dat er alternatieven zijn voor groenteresten die nu worden weggegooid. ‘Je kunt van resten dierenvoeding maken, maar dan wordt het minder waard. Het beste wat je kunt doen is eten opeten en het voor de mensen houden.’ aldus Dennis Favier van TOP Foodlab. Zo stond het bedrijf laatst op het Indian Summer Festival met groentepillen, gemaakt uit gedroogde groente reststromen. Dit nieuw soort voedingssupplement is binnenkort verkrijgbaar.