Plasticeters in de oceaan zorgen ervoor dat het plastic weer op ons bord terecht komt.

De grote plastic soep in de oceaan lijkt een ver van ons bed show en iedereen houdt het probleem graag op grote afstand, maar het is dichterbij dan we denken. Het plastic dat zich daar verzamelt belandt namelijk op ons bord. Hoe? door de lantaarnvis. Dit visje eet graag plastic. De Lampanyctodes hectoris wordt slechts zeven centimeter groot, maar eet 99 procent van het plastic in de oceanen op, blijkt uit recent onderzoek van onder andere Oceans Institute van de University of Western Australia

Tonijn
Door dit plastic dieet krijgt de lantaarnvis niet meer de belangrijke, normale voedingsstoffen binnen en zal verhongeren, wat weer gevolgen heeft voor andere vissen. De tonijn bijvoorbeeld, die graag lantaarnvis eet. Maar zolang de lantaarnvis er nog is en gegeten wordt, belandt het plastic - via de tonijn - bij ons op het bord en is de cirkel weer rond.