Toppunt van klantgerichte service: wijnadvies PLUS proeverij thuis op de bank.

PLUS neemt al langere tijd een mooie positie in als het gaat om wijnaanbod in de supermarkt. Maar de supermarktketen wil zich op een originele manier blijven onderscheiden en de service naar de klant optimaliseren. Daarom organiseert PLUS sinds kort - als eerste supermarkt in Nederland - wijnproeverijen bij de consument thuis. In 2011 is PLUS intern gestart met opleidingen tot wijnadviseur om zowel op locatie als in de filialen de klant van zo goed mogelijke informatie te voorzien. De Thuisproeverijen zijn een vervolg op het eerdere project 'De Wijnadviseur op de winkelvloer', waarmee de supermarkt in 2010 de Wijn Marketing Award van het Productschap Wijn won.

Aandacht en lokaal
PR-medewerker Mathilde Meijers van PLUS legt uit waarom PLUS dit doet: ‘Het kiezen van wijn in de supermarkt blijft voor veel consumenten lastig. Met de Thuisproeverijen willen we wijn nog toegankelijker maken voor een brede groep consumenten, op een gezellige en informele manier bij de consument thuis. Hierdoor werkt PLUS aan twee van haar belangrijkste merkwaarden: aandacht en lokaal. Je kunt niet méér lokaal werken dan bij een klant in huis en op deze manier kun je hen de maximale aandacht geven.’

Datum prikken
PLUS Thuisproeverij is een proeverij op informele basis bij de consumenten thuis. De proeverijen zijn via internet te boeken en worden in gezelschappen van acht tot zestien personen gegeven. Deze maand staan ‘de beste PLUS wijnen volgens De Grote Hamersma’ centraal, maar je kunt ook kiezen voor een basisproeverij.