Jaarlijks wordt er hier zo’n 1,5 miljoen ton aan vlees, vis, fruit, groente en andere versproducten verhandeld...

Rungis is al jaren ‘the place to be’ voor culinair Europa. Net onder de rook van Parijs worden foodproducten van topkwaliteit verhandeld. Met een totaaloppervlakte van 232 hectare is Rungis de grootste versmarkt van Europa. 

Vroeg op
Rungis is opgedeeld in diverse hallen. Wie het beste van het beste wil, moet vroeg opstaan. Al om 02.00 uur in de nacht opent de vishal als eerste haar deuren. De mooiste partijen worden natuurlijk als eerste verkocht. Vlees en gevogelte wordt vanaf 03.00 uur verhandeld. De hallen voor zuivel, bloemen en groente en fruit worden om respectievelijk 05.00 en 05.30 geopend.

Kijken, voelen en onderhandelen
Patrick Sterkens, inkoper vers bij groothandel Sligro, is vaste klant bij Rungis. Hij kent de hallen op zijn duimpje. Twee keer per week brengt Patrick een bezoek aan de versmarkt. Zijn doel is helder. ‘Ik wil de beste producten tegen de laagste prijs inkopen. Kijken, voelen en onderhandelen. Dat kan alleen als je er zelf bent.’

Specialiteiten en koopjes
Patrick koopt voor ruim vijf miljoen euro per jaar aan producten in Rungis. Een standaard boodschappenlijst heeft hij niet. ‘Voor een deel koop ik in wat mij zelf interessant lijkt. Soms is een product zo goed én zo scherp geprijsd, dat kun je gewoon niet laten liggen.’ Daarnaast heeft hij altijd een wensenlijstje van Sligro en Sligro Fresh partners bij zich. ‘Voor Smit Vis probeer ik wekelijks drie topaanbiedingen in te kopen die via een nieuwsbrief onze klanten worden aangeboden.’ Wekelijks speciale Rungis- en andere vers aanbiedingen van Sligro ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan voor de Dagvers nieuwsbrief.