Nu de banken steeds vaker ‘nee’ verkopen wenden ondernemers met ambitie zich tot een nieuwe investeerder: de menigte. Heb jij al eens gedacht aan crowdfunding?

In de basis is crowdfunding het inzamelen van geld bij een groot aantal investeerders die een relatief klein bedrag inleggen. Crowdfundingplatforms op het internet bieden een springplank om het ondernemersplan bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. 

Hoe werkt het?
Er zijn drie hoofdvormen van crowdfunding. Op basis van aandelen: Individuen die geld geven worden investeerder en ontvangen daarvoor in ruil aandelen. Sites met deze vorm van crowdfunding zijn Wekomenerwel.nl, Symbid.com en Growvc.com. Op basis van donaties: Ondanks dat het geven van donaties de laagste payback heeft, is het de meest populaire vorm van crowdfunding. Sites als Kickstarter.com, Rockethub.com en Indiegogo.com werken op deze manier. En op basis van een lening: Ondernemers werven leningen van derden via sites zoals lendingclub.com en prosper.com. Omdat het leningen zijn dienen deze (met rente) terugbetaald te worden.

Tip voor succes?
Zorg dat jouw project of beloning opvalt tussen alle andere ideeën en plannen die om de aandacht vragen van investeerders. Onderscheidende en opvallende projecten krijgen meer aandacht en worden sneller gedeeld op social media en hebben daardoor een grotere kans van slagen. 

Bekijk het hele artikel voor meer tips en trics in het magazine.