Het is lente, maar waar zijn de bijen? #honingbank

Zoals we weten gaat het niet goed met de bij, zowel in ons land als wereldwijd. Dat is slecht nieuws: ruim dertig procent van wat we eten is afhankelijk van bestuiving, waarvan de honingbij een flink deel voor zijn rekening neemt.  Dat betekent geen jam op brood als dit zo doorgaat.

Kunstenaar Olivier Darné en kunstcollectief Parti Poétique hebben daarom de Honing Bank opgericht, een internationaal kunst- en crowdfundingproject, om wereldwijd bewustzijn te creëren voor het belang van de bij. Zij hebben bijenstallen geplaatst op het dak van het Gemeentehuis van St. Dénis en op de achterplaats van Stroom Den Haag waar de bijen onderhouden worden. 

De realisering van de Honing Bank is afhankelijk van investeerders. Er zijn verschillende pakketten te kiezen variërend van 10 tot 1500 euro. Op dit moment is dit crowdfunding project over driekwart van het streefbedrag. Het geld wordt omgezet in bijen die op hun beurt zorgen voor meer bestuiving van de bloemen en planten. Een mooie verbinding tussen economie en ecologie.

Draag jij ook een steentje bij?

Foto's: Olivier Darné