Ben jij een voetballer of een rugbyer?!

Jeroen Beishuizen geeft al 15 jaar sales en klant- of gastgerichtheidstrainingen. Normaal gesproken doet hij dat klassikaal en online, maar in deze coronatijden geeft hij speciaal voor Food Inspiration een digitale salesles voor horecaondernemers. 

1. Ben je een voetballer of een rugbyer?

Ga je als een voetballer met veel kabaal en zelfmedelijden neer en blijf je kermend liggen, of sta je als een rugbyer na deze flinke knauw zo snel mogelijk weer op? Het wordt zonder twijfel een zware tijd en strijd, maar geef niet op. Ga als een ware ondernemer de wedstrijd aan, het veld op!

2. Hou op met lijden, ga leiden! 

Natuurlijk heeft geen enkele ondernemer voor deze bizarre tijden gekozen. Maar het is wel wat het is. Ga niet bij de pakken neerzitten of je tijd verdoen met Netflixen, maar gebruik de tijd om je bedrijf nog beter te maken, en om je team de aandacht te geven die het verdient. Betrek je medewerkers ook bij de keuzes die je maakt. Een team weet altijd meer dan jij in je eentje als ondernemer of manager, want jouw teamleden hebben met elkaar gewoon meer denkkracht. Maak daar gebruik van. Normaal gesproken is het zoeken naar gaatjes in de agenda om met elkaar tijd te plannen om eens over het bedrijf na te denken of om elkaar te trainen. Nu kun je makkelijk en snel online overleggen. Benut die mogelijkheid!

3. Sluit je ogen

Niet voor wat komen gaat, maar wel om even met je ogen dicht in gedachten letterlijk en figuurlijk door je zaak te lopen. Wat maakt jouw zaak eigenlijk uniek? Wordt het niet eens tijd voor nieuwe stoelen of een nieuw verfje? Speel je wel goed genoeg in op de trends? Hoe MVO is je bedrijf nou echt? Op welke vlakken zou je als je heel eerlijk bent een stapje extra kunnen zetten? Dit is het moment om dingen wezenlijk te veranderen. Je hebt nu ook de tijd om eraan te wennen dat je dingen voortaan anders gaat doen. 

4. Wie vergeet zich voor te bereiden bereidt zich voor om vergeten te worden

Maak plannen voor het moment dat de horeca weer open gaat. Als je ze gaat maken als het zo ver is, dan ben je te laat om in te spelen op wat dan komen gaat, mis je omzet en maak je onnodig kosten. Ga eens met andere bedrijven en ondernemers in de buurt in gesprek over wat jullie samen kunnen bieden. Maak bijvoorbeeld een avondje uit combinatie-deal met een theater of bioscoop in de buurt of met andere horeca-ondernemers. En ga in gesprek met de groothandel. Die zijn er niet voor de korting maar voor jouw knaken. Zij staan met twee benen in jouw markt, delen graag hun kennis en ervaring en hebben vaak programma’s waar ze je mee kunnen helpen op het gebied van conceptontwikkeling, assortiment, marketing en wat je dan ook nodig hebt.

En vergeet niet dat de wereld er misschien wel eens anders uit kan zien na corona. Gaan er nog net zo veel buitenlandse toeristen naar ons land komen? Wat als onze toeristen straks minder massaal naar Europa en naar Nederland reizen? Is het niet waarschijnlijker dat we wereldwijd veel meer vakantie in eigen land gaan vieren, en dat je dus in jouw zaak ook meer toeristen uit eigen land dan buitenlandse toeristen zult ontvangen? Je weet niet hoe de situatie straks gaat zijn, maar je kunt er in ieder geval wel over nadenken en daarop anticiperen.

5. Wees een held met geld

Reken je hele financiële huishouding nog eens goed door. Kloppen je marges en gemiddelde bestedingen nog wel? Bedenk samen met je team hoe je de gemiddelde besteding kunt verhogen. Denk na over mogelijke cross- en upsell combinaties. En kijk eens kritisch naar je menukaart: staan je margemakers wel op de goede plaats? Je menukaart is geen verzameling van gerechten, het is een overzicht van argumenten voor de gast om jouw salaris te betalen.