Eigenwaarde, empowerment, energie.

Op 4 Oktober 2017 vond alweer de vijfde editie van de Health & Care Day plaats. Het thema van deze lustrumeditie in Schouwburg Orpheus te Apeldoorn was ‘Empowerment’. Gewoon een Nederlands woord, verzekerden dagvoorzitters Ruud Koolen en Susan Koenders de meer dan 500 gasten tijdens hun opening.

'Empowerment gaat over mensen in hun kracht zetten, maar ook over je eigen kracht nemen.'

Vertrouwen en zelfvertrouwen zijn de sleutelwoorden. Positivisme, vrijheid, en enthousiasme zijn hoe je mensen inspireert om het beste uit zichzelf te halen.

Een goed begin

De organisatie haalde dan ook alles uit de kast om mensen energie te geven. Voor binnenkomst konden mensen verschillende wegen bewandelen naar de entree, waaronder de empowerment route vol aanmoediging. Voor de belangrijkste maaltijd van de dag was ook gezorgd, aan lange gemeenschappelijke tafels.

Eenmaal in de zaal aangekomen werd er een spectaculaire trailer in geknald, compleet met vuurwerk. Dit belooft wat.

Dagvoorzitters Susan en Ruud zorgden voor een enthousiasme, ontspannen sfeer met een kraakheldere opening. Dit is empowerment. Iedereen heeft er zin in.

Casus regelarm

De eerste spreker op het affiche was Greet Prins, directrice van stichting Philadelphia. Zij is van nature eigenlijk helemaal niet zorgzaam, maar ze is uiteindelijk de zorg ingegaan om andere mensen geluk te laten ervaren. Er wordt een filmpje ingezet met testimonials van haar cliënten, over wat hen nou echt gelukkig maakt. Het illustreert op een grappige en bij vlagen emotionele wijze waar men het in de zorg uiteindelijk voor doet.

Bij Philadelphia wordt alles getoetst aan empowerment. Alles wat zij doen is er op gericht om cliënten de beste versie van zichzelf te kunnen laten zijn. En de beste manier om dat te realiseren is door ‘regelarm’ te zijn. Dat betekent niet automatisch anarchie, maar dat betekent dat je de regels in de eerste plaats dienstbaar moet maken aan het belang van de cliënten.

Ook hier keert niet voor de laatste keer het woord vertrouwen terug. ‘Werk vanuit vertrouwen,’ zegt Greet. ‘Geloof in het vakmanschap van je mensen.’
Doe dat, en je hebt geen ellenlange protocollen nodig.

Healthcare Pioneers

Nu is het tijd voor de Healthcare Pioneers. Het concept is simpel: mensen met een goed idee een podium geven. Ivo Liebrand trapt af met een initiatief waarmee hij de verbindende kracht van eten en drinken wil gebruiken voor het bestrijden van de vereenzaming in onze wereld.

‘Mijn missie is klaar als ik de wereld beter achterlaat’, zegt hij.

Meer dan een slogan

De tweede spreker van de dag is Marjolein de Jong van het Alexander Monro ziekenhuis. Zij laat zien dat ‘de patiënt centraal’ voor haar veel meer is dan een lege reclamezin.

De zorg doet eigenlijk te weinig om die zin goed in de markt te zetten, en gaat te vaak voorbij aan één centrale vraag: Hoe zou u het zelf willen?

De patiënten moeten ervaren dat je wat je zegt ook daadwerkelijk leeft. Als grote voorbeeld noemt ze het Amerikaanse Henry Ford West Bloomfield Hospital, waar Gerard van Grinsven al jaren met groot succes de scepter zwaait bij misschien wel de meest innovatieve zorgbenadering ter wereld. Het is een hoge lat, maar niet onbereikbaar. ‘Wees je ervan bewust dat je altijd beter kan’, zegt Marjolein. ‘Just do it.’ Gevleugelde woorden, en niet de laatste keer dat ze gehoord worden vandaag.

True colours

De tweede Healthcare Pioneers van de dag zijn Brenda Janssen en Merel Vingerhoets met hun concept ‘De Reis van 5’. Veel gezinnen kampen met kinderen die moeilijk eten, door eetmomenten op te leuken door middel van het gezelschapsspel De Reis van 5 stimuleren zij minderen om gevarieerder en gezonder te eten.

Om de overvloed aan informatie tijd te geven om bij het publiek door te dringen volgt er een kort muzikaal intermezzo. Het is een perfect getimed momentje van rust en bezinning, waarin door 'Diva Dichtbij' de boodschap wordt meegegeven om je true colours te laten zien.

Geen geitenwollensokken

Op het podium volgt Wouter Torfs, met een kleine waarschuwing: ‘Het lijkt een geitenwollensokken-verhaal, maar dat zijn de resultaten niet.’ Torfs is maar liefst 8 keer gekozen tot de beste werkgever van België, en dat is geen toeval, want ‘investeren in een fijne werkplek is het beste voor een duurzaam economisch resultaat,’ aldus Wouter. In zijn boeiende presentatie vergelijkt hij het bouwen van een inspirerende organisatie met het bouwen van een huis, van de fundering tot de plinten en het ophangen van de familiefoto’s.

‘Als de mentaliteit van jouw medewerkers slecht is, dan kan je strategie op de vuilnishoop.'

Bij Torfs doen ze hun werk met goesting, één van die onvertaalbare Vlaamse termen waarvan je eigenlijk toch wel weet wat het betekent. Het gaat erom dat je jouw medewerkers empowered om hun hart en ziel in hun werk te kunnen stoppen. ‘Als de mentaliteit van jouw medewerkers slecht is, dan kan je strategie op de vuilnishoop,’ zegt Wouter. Maar als dat wel goed zit, dan komt dat bij de klanten over. ‘Klanten ontdekken jouw missie in het contact met jouw medewerkers.’

Meesterlijk intermezzo

Om te verzekeren dat mensen voldoende empowered begonnen aan de eerste ronde intensieve masterclasses, werden mensen door een viertal knallende drummers begeleidt langs een kleine break-on-the-go richting de maar liefst negen masterclass zalen. Hier deelde onder andere Lucia Rijker haar visie op Empowerment, en werd er verteld hoe je van Human Resource naar Human Being gaat.

Tijd voor de lunch, waar ook de vele partners van de Health & Care Day lieten zien dat zij veel moois te bieden hebben. Met veel gevarieerde, kleine gerechtjes zorgden zij er grotendeels voor dat mensen met een goed humeur en gevulde maag konden beginnen aan de tweede ronde masterclasses, waar onder andere Fan Factory de optimale balans tussen autonomie en autoriteit onderzocht.

Als start van het tweede plenaire deel werden de gasten meegenomen in een heuse haka, en als je je daar niet empowered door voelt, dan zijn er maar weinig alternatieven die dat wel voor elkaar krijgen.

Positieve gezondheid

Het contrast met de volgende spreker was leek op het eerste gezicht groot. Machteld Huber nam de zaal mee naar een nieuwe definitie van gezondheid, en naarmate haar verhaal vorderde en het publiek begon te beseffen dat positieve gezondheid een verrassend holistische en individuele benadering is, was de weg naar de exuberante haka dans veel korter dan je zou denken. Zij vroeg het publiek om met haar mee te doen en hun positieve gezondheidsoppervlak in te vullen. Wat vindt u nou belangrijk? Is dat lichaamsfunctie? Kwaliteit van leven? Mentale gesteldheid? Het doel moet uiteindelijk zijn om mensen het gevoel te geven dat ze de controle terugkrijgen over hun eigen leven.

Krachtig pleidooi

De volgende Healthcare Pioneer betreedt het podium. Tjerk Feitsma van 2Tango krijgt het voor elkaar om in een minuut de volledige zaal doodstil te krijgen met zijn emotionele pleidooi voor mensen die lieden onder het ‘onzichtbare gebrek’ van autisme. Hij heeft een digitale gebarentaal gecreëerd die het voor neuro-atypische mensen makkelijker maakt om contact te maken. Communicatie mag voor hem wellicht niet vanzelfsprekend zijn, zoals hij zelf zegt, maar daar is werkelijk niets van te merken.

‘Eten is een stijgend cultuurgoed. Voedsel is onze innerlijke cosmetica’

Enter Hans Steenbergen. De trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration magazine, die alweer voor het vijfde jaar op rij op het podium mocht betreden. Dit jaar gaf hij het langverwachte vervolg op zijn persoonlijke zorgervaringen, alvorens een lans te breken voor een nieuw voedselsysteem, en het belang van eten in de zorg. ‘Eten is een stijgend cultuurgoed. Voedsel is onze innerlijke cosmetica,’ zegt hij. In zijn piramide van Foodlov is het hoogste niveau de kracht van Reconnect. Eten verbindt mensen met hun gezondheid, en de gezondheid van de planeet, en bovenal met elkaar. Een goeie maaltijd is een geluksmomentje.

De laatste Healthcare Pioneer van de dag is Mark Kock. Hij ontwikkelde als radioloog een programma waarbij patiënten directe feedback en verwijzingen krijgen, zonder langs onnodige zorgstations te moeten. Dit bespaart tijd, stress, en maar liefst twee derde van de kosten.

Onnavolgbare afsluiting

Afsluiter van de dag was Erik van ’t Zelfde. De inmiddels nationaal bekende schooldirecteur vertelde zijn onmogelijke verhaal met een dosis humor en onnavolgbaar relativisme waarmee hij de serieuze problemen desalniettemin tastbaar maakte voor het publiek. En dat de problemen serieus zijn, werd al heel snel duidelijk. Leerlingen met vuurwapens, ontvoeringen, en vandalisme. Kinderen zonder toekomstperspectief, gevangen in een eindeloze armoedecirkel. Kinderen met een levensverwachting die twintig jaar korter is dan de gemiddelde Nederlander, om over de kwaliteit van dat vaak veel te korte leven nog maar te zwijgen.

De zaal hangt aan zijn lippen. Hij spreekt over hoe hij het initiatief nam om zes kinderen uit huis te plaatsen. Over hoe hij zeshonderd winterjassen aanschafte voor leerlingen in de koude winter. Over hoe hij een meisje redde van de mensenhandel. Gevat, soms oneerbiedig, en met lak aan de gevestigde orde toont hij hoe hij en zijn team menselijkheid tonen aan hen die het nodig hebben. Ze doen gewoon wat nodig is.
‘Je moet je realiseren dat je niet bang mag zijn,’ zegt hij. Of in ieder geval niet tonen dat je bang bent.

‘Wat zou de wereld missen als jij er niet was? Het antwoord is de sleutel naar succes.’

Zijn nieuwe aanpak draait om empowerment en eigenaarschap. Het is no nonsens, met harde regels waar die nodig zijn. ‘Gun het iedereen in je organisatie te pieken en te vlammen’, aldus Erik.

Hij toont de resultaten van zijn aanpak. Bij het zien van de harde cijfers van zijn ongeloofwaardige succes gaat er een schok van ongeloof en bewondering door de zaal. Er volgt applaus. ‘Just do it’, zegt hij. ‘Stel jezelf één vraag: Wat zou de wereld missen als jij er niet was? Het antwoord is de sleutel naar succes.’

Na de verdiende staande ovatie werd het plenaire programma afgesloten en werden de gasten naar buiten geleidt om te kunnen genieten van een sfeervolle borrel en walking dinner waar de partners zich wederom van hun beste culinaire kant lieten zien.

Het was een enerverende dag vol inspiratie. Het thema werd van het begin tot het eind geleefd, en ondanks dat de dag lang was, gingen mensen met meer energie weg dan dat ze aankwamen. Een goed teken. Op naar volgend jaar.