Is vloeibaar voedsel slechts een hype of staan we aan het begin van een foodrevolutie?

Voorlopig waren ze enkel populair in Amerikaanse diëten: de zakjes, pakjes en shakes met voedselvervangers. Toch proberen ook Nederlandse bedrijven in te zetten op de trend van vloeibaar voedsel: het scheelt een berg (bereidings)tijd en uiteindelijk krijgt de consument toch de juiste voedingsstoffen binnen.

Efficiëntie ten top

Jimmy Joy, een Nederlandse spin-off van Soylent (de bekendste Amerikaanse maaltijdvervanger) is sinds kort ook in enkele supermarkten verkrijgbaar, toch werd het moederproduct aanvankelijk enkel online aangeboden. De doelgroep waarop de producenten van Soylent mikten, hadden geen tijd te verliezen. Niet om te smeren en te koken, maar ook niet om naar de winkel te gaan. Een schepje poeder met een scheutje water erbij en schudden voor gebruik. Het verbaast je wellicht niet dat Soylent in een mum van tijd erg populair geworden is in Siliconvalley?

Astronautenvoeding met een smaakje

Voor 6 euro koopt de consument een pakket met mengbekers, maatschepjes en 535 gram poeder. Een hoeveelheid goed voor drie maaltijden per dag. Gebruikers maken tegenwoordig de keuze tussen smaken als vanille, chocolade, koffie, aardbei en banaan; een uitbreiding op het smakenassortiment dat er kwam nadat Soylent van foodrecensenten het verwijt kreeg naar karton te smaken.

Ode aan functionaliteit

Schakelen we met zijn allen over naar vloeibaar voedsel? Natuurlijk niet. Niemand houdt het vol zonder textuur en structuur, zelfs sporters of overbezette businesslui niet. Je kunt het pure voedzame aspect van maaltijdvervangers echter wel beschouwen als een aanklacht tegen de foodcultuur waarin bepaalde chefs, lokale producten en streken heilig worden verklaard.

Herkomst en transparantie

De aanhangers beschouwen de maaltijdvervangers als een goedkope en eenvoudige manier om alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen te krijgen zonder echt te hoeven kauwen. Al weet je zelden wat er in de shake zit, tenzij je de E-nummers op het label volledig ontrafelt. In plaats van verbinding met onze voeding te krijgen, zorgen de producenten van Soylent en Jimmy Joy voor een disconnectie met verschillende (fysieke) basisbestanddelen van een maaltijd.

Sociale aspect

Critici van de maaltijdvervangers beweren dat ze na het uitproberen vervreemd raakten van hun sociale leven. Met een beker in de hand wordt een gezellig etentje onder vrienden plots helemaal anders. Vanuit dit standpunt is eten zo veel meer dan de optelsom van verschillende voedingsstoffen.