Er is ter wereld geen grotere markt in vis, schaal- en schelpdieren en zeevruchten dan van Tsukiji in Tokio

Van goedkoop zeewier tot tonijnen van honderden kilo’s, dagelijks worden op de markt tussen 05.20 en 07.00 uur meer dan 400 verschillende soorten zeeproducten verhandeld. Iedere dag gaat er 2.000 ton om op de vismarkt, op jaarbasis zo’n 700.000 ton en Tsukiji is niet eens open op zon- en feestdagen. 

Meer cijfers

De totale waarde van de zeevruchten die jaarlijks op de drie vismarkten van Tokio samen worden verkocht bedraagt 600 biljoen Japanse yen, omgerekend ruim 4,5 miljard euro (in 2013). In 2014 was alleen Tsukiji goed voor een omzet van omgerekend 3,7 miljard euro. De Nederlandse afslagen zetten in 2013 gezamenlijk 300 miljoen euro om. De Belgische vismijnen waren in 2013 goed voor totaal 60,5 miljoen euro.

Grondprijs belangrijker

Eind 2016 verhuist de markt van Tsukiji naar Toyosu, iets verderop in het hart van Tokio. De grondoppervlakte van 231.000 vierkante meter is voor de Japanse vastgoedwereld momenteel te waardevol om er een laagbouw markt te laten voortbestaan.

Bekijk hier de video van Food Inspiration op bezoek bij Tsukiji

Wil je meer lezen over Japanse (vis)perfectie?