FRIS: Wijnen uit Slovenie en Kroatie zijn in opkomst. Susanne Dams van @Vintic_wijnen levert ze.

Zo’n tweeënhalf jaar geleden dronk Susanne Dams samen met haar ouders Jan en Wilma een wijn van het Kroatische wijnhuis Enjingi. Susanne: ‘Daar waren we zo van onder de indruk dat we ons afvroegen hoe we aan deze wijn konden komen? Op dat moment was er maar één importeur, uit België, die deze wijnen verkocht.’ En zo ontstond het idee om het bedrijf Vintič op te richten. Dit Nederlandse bedrijf importeert hoogwaardige wijnen die afkomstig zijn uit Kroatië en Slovenië. ‘Na research hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we met een tolk naar Kroatië gereisd om langs wijnboeren te gaan om meer over de wijnen uit deze regio te leren en te peilen of zij geïnteresseerd waren om hun wijnen via ons naar Nederland te brengen’, aldus Susanne. ‘We merkten eigenlijk al vrij snel dat die interesse groot was. Er werd al wel veel geleverd aan Engeland, Duitsland en Amerika, maar Nederland was nog heel erg onderbelicht.’

Onderscheidend product

Er is bewust gekozen voor wijnen uit de regio Kroatië en Slovenië. Susanne: ‘Als je een nieuwe onderneming start wil je natuurlijk een product brengen waar markt voor is en een onderscheidend product hebben. De Franse en Italiaanse wijnen kennen mensen in Nederland over het algemeen wel, maar men is een stuk minder bekend met wijnen die afkomstig zijn uit Kroatië en Slovenië. Omdat dit wijnen zijn die worden geschonken in de betere restaurants in Londen weet je eigenlijk al snel dat je qua kwaliteit ook echt iets goeds in handen hebt. En dat kun je dan ook marketingtechnisch weer gebruiken. De kwaliteit van de wijnen, de onbekendheid ervan in Nederland en het stukje ondernemerschap wat er bij komt kijken is wat ons heel erg aantrok. En dat is ook de reden dat we voor deze wijnen hebben gekozen.’

Onbekende prijswinnaar

‘De smaak van de wijnen is heel divers. Je hebt de bekende druiven zoals de Chardonnay, de Sauvignon en de Pinot Gris. Maar ook echt lokale druivenrassen als de Grasevina of Teran. De Grasevina is een druif die uit de binnenlanden van Kroatië komt. Deze druif is minder bekend, maar grappig genoeg hebben we met deze druivensoort nu twee jaar achter elkaar de wijn van het jaar gewonnen bij Proefschrift Wijnconcours. Je ziet dus dat juist die onbekende druiven voor een verrassing zorgen bij de wijnkenners in Nederland’, zegt Susanne.

Lekker en van kwaliteit

Het belangrijkste criterium dat Vintič aan de wijnen uit haar assortiment stelt is dat Susanne en haar ouders ze zelf lekker vinden, maar daarnaast kijken ze ook heel erg naar de kwaliteit. Susanne: ‘De kwaliteit meten we bijvoorbeeld aan de positie die de wijnen hebben in het land zelf. Of ze nationaal bekend zijn en of de wijnboeren bijvoorbeeld prijzen hebben gewonnen. Met name omdat we met deze wijnen het hogere horecasegment willen bedienen ontkomen we er niet aan om de betere wijnen uit deze landen te selecteren.’ Daarnaast heeft Susanne zelf ook haar vinoloogopleiding afgerond om de kwaliteit van de wijnen te kunnen garanderen. ‘Ook kijken we of de wijn biologisch is gemaakt of zelfs compleet biodynamisch. Een voorbeeld hiervan is wijnboer Enjingi. Hij werkt met zo min mogelijk sulfiet en heeft ook het ecoVINO stempel, waardoor hij kan aantonen dat hij biologisch werkt. Een ander voorbeeld is wijnboer Bolfan, zij werken compleet biodynamisch’, vertelt Susanne.

Leverancier van sterrenzaken

80 procent van de leveringen die Vintič op het moment doet is aan restaurants. Susanne: ‘De meeste klanten waar wij aan leveren zijn één-, tweesterrenzaken in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn restaurant Boreas in Heeze en restaurant Posthoorn in Monnickendam. Van de bestellingen die op de website binnenkomen komt een groot gedeelte uit België. Maar ik geloof dat als je echt overtuigd bent van je eigen product het animo wel komt. Mensen gaan je product op een gegeven moment erkennen en omarmen. Dit kan soms even duren, maar wij weten dat wat we leveren echt goed is.’

FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.