Volgens @Windesheiminfo wordt 36% van de familiebedrijven overgenomen door familieleden. Hoe pak je dat aan?

58 procent van de cafés, restaurants en hotels in Nederland zijn familiebedrijven. En in 36 procent van de gevallen, nemen familieleden de zaak over, zo blijkt uit onderzoek van hogeschool Windesheim. De onderzoekers ontdekten ook dat in bijna een vijfde van de gevallen de bedrijfsactiviteiten worden gestaakt. Zorg voor een succesvolle overdracht is noodzaak.

1. Wacht niet met bespreken

Wachten met het bespreekbaar maken van een overname kan leiden tot een confronterende situatie wanneer de eigenaar nog niet denkt aan stoppen. Je bent alleen te laat als de eigenaar is overleden. Dan leidt het gespreksonderwerp vaak tot (financiële) conflicten binnen de familie.

2. Treedt goed met elkaar in overleg

Communiceer helder en duidelijk. Spreek af tijdens het overleg geen emotie te tonen, 100% respect te tonen over en weer en realiseer dat geen overname vaak tot spijt voor iedereen leidt.

3. Denk aan een fiscale reserve

De Belastingdienst kan bij een overname een rekening voor erf- en schenkbelasting presenteren. Leg structureel geld opzij voor fiscale verplichtingen. Uitstel aanvragen biedt mogelijkheden om niet direct een grote reserve aan te hoeven leggen.

4. Maak een ondernemerstestament

Een ondernemerstestament zorgt voor waarborgen van de continuïteit van het familiebedrijf en de belangen van erfgenamen bij overlijden van de eigenaar. In het ondernemerstestament staat bijvoorbeeld hoe en tegen welke waarde de aandelen worden verdeeld en een visie op de bedrijfstoekomst.

5. Beslis over de rolverdeling

Bepaal wie het (gedeeltelijke) eigendom van het familiebedrijf overneemt en wie de dagelijkse leiding, al dan niet samen.

6. Bepaal je financieringsconstructie

Laat je informeren over de financiële constructies die mogelijk zijn bij de overdracht van de onderneming. Is er een achtergestelde lening van de scheidend eigenaar, dan blijft hij al dan niet bewust betrokken bij het bedrijf. Dit is op te lossen met een andere financierder of een bancaire lening.

Meer weten over foodtrends en innovatie?