FRIS: in #Amsterdam is Kitchen Republic gestart. Food start-ups kopen er geen keuken, ze betalen voor het gebruik.

Startende producenten en cateraars kunnen in Amsterdam bij Kitchen Republic terecht voor een productiekeuken, ruimte en apparatuur. Niet om te kopen, maar om te gebruiken. De keuken en apparatuur worden gedeeld door maximaal twintig members. Iedere deelnemer betaalt een maandelijkse contributie die zo rond de 700 euro schommelt. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de intensiteit waarmee de keuken wordt gebruikt.

Helpende hand

Kitchen Republic helpt de start-ups daarnaast met hun marketing en boekhouding. Verder helpen ze met de distributie van producten en de inkoop. Oprichter Bart-Jan Veldzhuizen legt uit: ‘Door gezamenlijk in te kopen en te distribueren liggen de kosten relatief lager. Elk bedrijf heeft behoefte aan bepaalde basisproducten, zoals olie, boter, meel en suiker. Als er orders klaar zijn van verschillende ondernemingen worden die door één distributiebedrijf de stad in gebracht. Want het zijn veelal kleine bedrijven met kleine orders.’

Springplank naar groei

Volgens Bart-Jan is Kitchen Republic vooral een springplank naar groei. ‘Het zijn bedrijfjes die eerst vanuit huis werkten en toe zijn aan de volgende stap, maar die nog niet het risico durven nemen of nog niet voldoende kapitaal hebben voor een complete eigen ruimte en apparatuur. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het salsabedrijf Let’s Salsa van Let de Jong. Let heeft een aantal maanden in Los Angeles gewerkt in foodtrucks die de Mexicaanse keuken als specialiteit hadden. Ze heeft daar onwijs veel geleerd en kennis opgedaan en gaat dit nu in Amsterdam toepassen. Naast verschillende soorten salsa’s heeft ze ook taco’s. Ze heeft een kleine foodtruck, maar gaat ook productontwikkeling doen voor winkels.’ 

Culinair en duurzaam

Kitchen Republic hanteert een aantal selectiecriteria om member te mogen worden. Bart-Jan: ‘Je moet het niet als hobby doen, je moet echt de motivatie hebben om te groeien. En je moet ook al een beetje ervaring hebben. Dus óf een culinaire opleiding hebben gehad óf je moet je producten al elders hebben verkocht. Dat er in ieder geval bewijs is dat er markt voor het product is. En je moet aan kunnen tonen dat je ondernemer bent. Want niet iedereen die lekker kan koken, is ook een ondernemer. Daarnaast selecteren we bedrijven die zich richten op verantwoord ondernemen. Dus geen members die werken met plofkippen. Duurzaam ondernemen kan vrij kostbaar zijn als je een startende ondernemer bent. Maar ook daar helpen we de members. Zo helpen we twee sappenmakers die de wens hebben om het pulp van hun sappen op een verantwoorde manier te verwerken. Voor hen heb ik een limonadestoker gevonden die de pulp gebruikt om limonade van te maken.’

College van experts

Iedere maand wordt er een meeting georganiseerd waarin de members kunnen aangeven wat er wel en niet goed gaat, wat er wordt verwacht van de organisatie en of men meer apparatuur nodig heeft. Daarnaast wordt er twee keer per jaar een Kitchen Republic-college gegeven, ‘Dat is een zes- tot achtweekse reeks waar elke donderdagavond een vakexpert over een specifiek onderwerp uitleg komt geven. Het ene college zal bijvoorbeeld diep ingaan op de vraag hoe je je product in de schappen krijgt. Een andere avond doen de ondernemers kennis op over het vinden van financiering om toekomstige groei mogelijk te maken en komen ze in contact met partijen die hen hierbij kunnen helpen’, zegt Bart-Jan. 

Visie voor de toekomst

Bart-Jan: ‘We beginnen met zeven of acht members, maar willen binnen nu en september 2015 graag uitgroeien naar twintig’. Daarnaast staat er een deelkeuken in Rotterdam op de planning. In het voorjaar van 2016 wil Kitchen Republic een eigen winkel openen in Amsterdam - en later ook in Rotterdam -  waar de producten die in de keuken worden gemaakt verkocht worden. ‘Dan geven we onze members gelijk een mogelijkheid tot directe verkoop’. Er komt een moment dat de bedrijven te groot worden voor de deelkeuken en hun eigen locatie nodig hebben. Daarom wil Bart-Jan in de toekomst nog een andere locatie aankopen en die verbouwen tot een ruimte met zes tot tien complete keukenunits die elk door een bedrijf gehuurd kunnen worden. Bart-Jan: ‘Dit heeft het voordeel dat bedrijven hun eigen ruimte en apparatuur hebben, maar toch in het netwerk van producenten en ondernemers blijven waar ze van kunnen leren en waarmee ze ervaringen kunnen delen.’

Kitchen Republic is een mooi voorbeeld van de sharing economy. Gebruik is belangrijker dan bezit. Wil je meer weten over de switch van ownership naar usership? Lees dan de internationale editie van Food Inspiration magazine die helemaal in dit teken staat.

Wie: Bart-Jan Veldhuizen

Wat: Kitchen Republic, een deelkeuken voor startende foodproducenten

Waar: Nieuwe Hemweg 2, Amsterdam

Website: www.kitchenrepublic.nl

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.
- - -


Foto: KettingHuls