Dit Japanse hotel heeft een robot als portier, voor de housekeeping en bij de front office. Is dit de toekomst?

In de zomer van 2015 wordt in Japan het Henn na hotel geopend waar het personeel vervangen wordt door robots. Het hotel staat in het Nederlandse themapark Huis Ten Bosch en zal gepromoot worden met de slogan: ‘a commitment for evolution’.

Robots en technologie

Om kosten te besparen, maar comfort te verzekeren zullen robots onder andere de taken van de portier, housekeeping en front office overnemen. De robots spreken verschillende talen, kennen handgebaren en kunnen zelfs knipperen met hun ogen en glimlachen. Daarnaast kunnen gasten door middel van gezichtsherkenningstechnologie hun kamerdeur openen. Roomservice en producten uit de minibar kunnen besteld worden via een tablet en de airconcditioning past zich automatisch aan aan de lichaamstemperatuur van de gast.

Visie voor de toekomst

Directeur Hideo Sawada wil dit het meest efficiënte hotel ter wereld maken en hoopt in de toekomt meer dan 90% van de service die het hotel verleent door robots uit te laten voeren. De naam van het hotel staat voor de veranderingen die het hotel met de technologie maakt. Henn is afgeleid van het Japanse woord henka dat verandering betekent.

Wanneer geopend?

Het eerste deel van het complex zal 72 kamers hebben en in juli 2015 openen. Het tweede gedeelte met hetzelfde aantal kamer zal het jaar daarop geopend worden. Huis Ten Bosch staat vol met oude Nederlandse gebouwen die op schaal gebouwd zijn. Het park zorgt dat Japanners Nederland kunnen beleven zonder hier naartoe te komen.