Terug van weggeweest! FRIS: gemeenschapsgoed wordt luxeproduct. We spraken met @wboerrigter van @HouseofSalts

Dat je van een gemeenschapsgoed als zout zoiets unieks kunt maken zoals House of Salts dat doet, wisten wij ook niet voordat we gedreven ondernemer Wilfred Boerrigter spraken. Het kleine specialiteitenbedrijfje House of Salts biedt de champagnes onder de zeezouten aan. Zoals Sel de Guérande met Sechuan peper en roze peperbes, Rozenzout en gerookt zeezout, 

Ondernemerschap

Twee jaar geleden begon het ondernemerschap bij Wilfred en zijn vrouw – allebei met de nodige ervaring op het gebied van marketing en hospitality - te kriebelen. ‘Toen we om ons heen gingen kijken, zagen we vooral industriële zoutmerken op de markt waar weinig emotie aan vast zat. Er is genoeg marketing en beleving gaande om producten als chocolade, wijn of oliën, maar vrijwel niet rondom zout. Al snel waren we er uit: allebei wilden we een webshop beginnen waar je de mooiste zouten ter wereld kunt krijgen.’

Zout, zweet en tranen

De basis voor alle zouten die te vinden zijn in de webshop ligt in het Franse Guérande. Daar wordt het zeewater op een natuurlijke manier gefilterd en in twee weken tijd door de wind, de zon en de temperatuur verdampt tot zeezout. Dat zout wordt handmatig ‘geoogst’ en gedroogd en met een zeilboot naar Nederland gevaren. Een deel daarvan gaat rechtstreeks door naar Terschelling waar Boerrigter een roker heeft zitten die het zout in tien dagen voor hem rookt.

Oudste smaakmaker ter wereld

‘Wat wij graag willen is dat mensen meer aandacht gaan besteden aan zout als oudste smaakmaker ter wereld’, vertelt Wilfred. ‘Vroeger werd zout bijvoorbeeld niet alleen voor het koken gebruikt, maar diende het ook als betaalmiddel en cadeau bij een nieuw begin. Juist die emotie die er vroeger bij zat, is volledig weg. Dat willen we met House of Salts weer terugbrengen.’

Smaakbeleving

Smaakt dat nou anders, zout met beleving? ‘Zeker’, aldus Boerrigter. ‘Doordat het zout veel meer mineralen bevat, zie je dat het automatisch iets zoeter is. En omdat het vers is, zit er wat vocht in. Het voordeel daarvan is dat het veel sneller opgenomen wordt door je receptoren op de tong. De smaakbeleving komt dan dus eerder tot stand en je hebt er minder van nodig.’ 

Wie denkt dat House of Salts nog een groentje is in de culinaire wereld, heeft het goed mis. Onder andere De Bokkedoorns, De Fuik, Niven en Ron Gastrobar hebben al geproefd van het witte goud van Boerrigter. Bij Tante Koosje werd het gerookte zout van de onderneming afgelopen april gecombineerd met asperge-ijs en gepekelde zalm.

4x 'W'
Wie: Wilfred Boerrigter
Wat: House of Salts
Waar: Amsterdam
Website: www.houseofsalts.com

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom. 
- - -