Bij restaurant Faviken in Zweden doen ze de deur dicht om aan zichzelf te werken.

Chef-kok Magnus Nilsson van restaurant Fäviken gooit het roer om. Om met zijn team nog beter te worden gaat het Zweedse restaurant vanaf 2015 elk jaar 20 weken dicht. Het keuken- en zaalpersoneel gaat zich in die periodes bezighouden met het ondernemen van nuttige, creatieve en leerzame ervaringen. De nieuwe opzet moet de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de chef en zijn team ten goede komen.

Scheiden van tijd

De Zweedse chef ziet het niet langer gebeuren dat experimenten met nieuwe gerechten en andere creatieve processen bij Fäviken gelijklopen met het voorbereiden en uitvoeren van het service voor de gasten. Het is naar eigen zeggen van Magnus een langgekoesterde wens om de tijd tussen het ‘bedenken’ en ‘uitvoeren’ te scheiden. De eerste periode waarin het team van Fäviken aan zichzelf gaat werken is van 28 februari tot en met 1 juli 2015. Zowel de witte als zwarte brigade gaan in die tijd aan de slag met projecten die ze nuttig vinden voor de toekomst van Fäviken. Dat kan in Zweden zijn, maar ook elders op de wereld.

Steentje bijdragen

Magnus verklaart dat deze nieuwe manier van werken niet alleen een mooie mogelijkheid voor het team is om nieuwe eetbelevingen en gerechten te creëren voor de gasten, maar juist is bedoeld om het hele team te betrekken bij het creatieve proces. Het is volgens de chef zonde dat een team alleen maar de opdrachten en ideeën van één persoon staat uit te voeren, terwijl iedereen een steentje kan en wil bijdragen. En daar dus tegelijkertijd een beter mens en professional van wordt.