Choco crisis in aantocht? Chocolatiers maken zich zorgen over de grote tekorten aan chocolade.

Chocolatiers Mars, Inc. en Barry Callebaut maken zich grote zorgen. We hebben namelijk te maken met grote chocolade tekorten. We eten teveel van deze lekkernij waardoor het uit de hand dreigt te lopen.

Vorig jaar werd er ongeveer 70.000 ton meer cacao gegeten dan er geproduceerd werd. Van de boeren wordt verwacht dat ze ieder jaar meer gaan produceren. In 2020 verwachten de twee chocolatiers dat er een tekort van 1 miljoen ton zal ontstaan. In 2030 denken ze dat dit zal oplopen tot maar liefst 2 miljoen ton. Voor de boeren lijkt dit een onmogelijke uitdaging.

Oorzaken

West-Afrika produceert meer dan zeventig procent van de cacao in de wereld. En vanwege droog weer is de productie sterk verminderd. Daarnaast gooit een vervelende schimmelziekte roet in het eten. Veel boeren ruilen hun cacao hierdoor in voor meer rendabele gewassen zoals maïs. Het meest zorgwekkend is de toenemende vraag in China. De Chinezen lusten er wel pap van en kopen ieder jaar meer en meer chocolade. Daarnaast neemt de populariteit van donkere chocolade toe. Deze repen bevatten vaak meer dan zeventig procent cacao terwijl een gemiddelde reep slechts tien procent bevat.

Prijsstijging

Een logisch gevolg is dat de cacaoprijzen sinds 2012 met meer dan 60 procent zijn toegenomen. We eten immers meer chocolade dan er voor handen is. Ook Mars, Inc. en Barry Callebaut is dit niet ontgaan, op hun beurt verhoogde zij de prijs van hun producten.

Innovatie

De cacao industrie kan wel wat hulp gebruiken en dus is een agrarische onderzoeksgroep in Centraal-Afrika met een idee gekomen. Ze zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van bomen die zeven keer de hoeveelheid van traditionele cacaobomen kunnen produceren. Een stijging in efficiëntie maar wellicht wel een afbreuk aan smaak.

Kwaliteit of kwantiteit?

Echte liefhebbers zijn waarschijnlijk voorstander van een hoogwaardig product. Wel zal er dan genoegen moeten worden genomen met minder. Anderen stemmen wellicht in met een overvloed aan goedkope chocolade. Misschien vinden we een mildere smaak wel helemaal geen probleem? De industrie zal er, zolang het een mogelijk tekort op de markt zal voorkomen, in ieder geval niet wakker van liggen.