FRIS: Kippen houden? Een eitje! We spraken met @OlivierWegloop van @kipsterkip #foodinspiration

‘Er gaat weinig boven een zelf geraapt eitje’, zegt Olivier Wegloop. Toch lijkt het houden van kippen voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bedshow. Daar moest iets aan gebeuren, dachten hij en zijn twee compagnons Ruud Zanders en Maurits Groen begin dit jaar. Samen zetten zij Kipster op: een start-up die duurzame en diervriendelijke ‘kipsterhokken’ aanbiedt. Compleet met kip en al.

Voedselverspilling
Kipster wil de voedselketen verduurzamen door hem in te korten. ‘We zijn zo zelfzuchtig geworden omtrent voedselverspilling’, zegt Olivier. Het voedsel dat per persoon gemiddeld in de vuilnisbak belandt, is voor een kip genoeg om van te leven. ‘Door zelf kippen te houden, worden we bewuster van de herkomst van ons eten en gaan we beter om met onze hulpmiddelen’.

Kipsterhok
Kipster gaat ervan uit dat je geen doorgewinterde boer of boerin hoeft te zijn om kippen te houden. Daarom ontwierpen de ondernemers een kippenhok van duurzaam FSC-hout waarin de kippen – die je er per stuk bij bestelt – maximale ruimte hebben om te bewegen. Makkelijk schoon te houden en met handleiding voor de kippenhouder in spe.

Horecakipjes
Voor hen die willen werken met verse eitjes in hun zaak zijn de drie ondernemers bezig met de ontwikkeling van een concept voor de horeca. ‘We hebben een huurconcept opgezet waarbij de ondernemer voor een vast bedrag per week een x aantal kippen – met kipsterhok – kan huren’, zegt Olivier. ‘We proberen de ondernemer zoveel mogelijk te ontlasten.’ Zo biedt kipster haal- en brengservice en worden de hokken voor je opgebouwd en ingericht. Een leuke bijkomstigheid: alle kippen worden geleverd met ‘niet goed kip terug-garantie’.

4x 'W'
Wie: Olivier Wegloop, Ruud Zanders en Maurits Groen
Wat: Kipster
Waar: Overal waar behoefte is aan kakelverse eieren
Website: www.kipster.nl

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom. Volg #foodinspiration.
- - -