Horeca draait positief eerste kwartaal. Bekijk de nieuwste cijfers.

Eerder dit jaar signaleerde hoofdredacteur Hans Steenbergen al een gunstige start voor de horeca in 2014. Deze trend lijkt zich te hebben doorgezet. De horeca heeft over het eerste kwartaal een omzetgroei gerealiseerd. Uit data van onderzoeksbureau Foodstep blijkt dat de waardeontwikkeling in de sector in de eerste twaalf weken op 1,2% is uitgekomen. In dezelfde meetperiode in 2013 werd nog een min geconstateerd van 3,8%. De horeca doet het beter dan de catering in bedrijven en instellingen. Per saldo komt foodservice totaal rond de nullijn uit. 

Gulle gast
De Nederlandse horeca toont tekenen van herstel. De analisten van Foodstep wijzen daarbij op het sterk gestegen consumentenvertrouwen. Hierdoor wordt er gemiddeld meer uitgegeven in de horeca, zo blijkt uit de meest recente Foodstep Horeca Monitor. Bovendien heeft de horeca geprofiteerd van het gunstige weer. De drankensector is de grote winnaar en laat het hoogste percentage in waardeontwikkeling zien. Fastservice daalt als enige segment binnen de horecabranche.

Catering keldert
De totale waarde van catering daalde in het eerste kwartaal met bijna 3%. Ondanks een herstellende economie, is het werkloosheidspercentage gestegen tot 9%. Bezuinigingen van de overheid raakt cateraars hard, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Grote bedrijven hebben hier minder last van en laten zelfs groei zien. 

Beeld: Zach Dichner (CC)