Het authentieke Japanse Wagyu vlees mag eindelijk worden geëxporteerd. Nederland staat vooraan in de rij.

Japan voldoet sinds kort aan alle Europese richtlijnen voor vleesexport. De laatste inspecties zijn nog aan de gang door de Europese veterinaire inspectie maar naar verwachting zal in het voorjaar van 2014 het eerste goedgekeurde slachthuis in Tokio de eerste vleesproducten mogen exporteren. Het gecertificeerde vee heeft een paspoort met neusafdruk waarmee garanties worden afgegeven over herkomst, dierenwelzijn en gezondheid.

Smaakexplosie
'De extreem sappige smaak geeft een weldadig mondgevoel,’ legt Mikel Pauw van de Nederlandse importeur Nice to Meat uit. 'Vergelijk het met een bonbon: een knapperig omhulsel, fluweelzacht van binnen. Japans Wagyu is wel machtig, maar 100 tot 150 gram geeft al een heel verzadigd gevoel.’

Het vlees van de Japanse Wagyu runderen is dooraderd en bevat veel onverzadigde vetten, bijzonder omdat traditioneel rundvlees bijna volledig uit verzadigd vet bestaat. Dit vet smelt al bij een lage temperatuur. De grote hoeveelheid onverzadigde vetten komt door de manier van verzorging. In Japan worden de runderen per traditie langer, intensiever en met meer aandacht verzorgd dan elders.