Move over Matcha, Hojicha is hier. Geroosterde groene thee uit Japan komt op.

Matcha is nog nauwelijks gearriveerd of een mogelijke troonopvolger dient zich aan. Hojicha - ook afkomstig uit Japan - is een groene thee die op hoge temperatuur geroosterd wordt en zo een minder plantachtige smaak en kleur meekrijgt met hinten van karamel.

Laatste oogst

Hojicha wordt traditioneel gemaakt van de zogenaamde ‘bancha’, de laatste theeoogst van het seizoen. Deze thee heeft een lagere marktwaarde dan de eerdere oogsten, die voor sencha of matcha worden gebruikt. Hojicha is een groene thee, met alle gezondheidsvoordelen van dien, zoals een hoge hoeveelheid antioxidanten. Maar, dankzij het brandingsproces krijgt hojicha een smaakprofiel mee dat totaal niet doet denken aan de gebruikelijke groene thee. Ideaal voor mensen die niet van de smaak van groene thee houden, dus.

Meer dan thee

Zoals matcha haar weg vindt in talloze andere gerechten (lattes, cakes, cocktails, enz.) is dat voor hojicha niet anders. Sterker nog, de bijna karamelachtige smaak is veel toegankelijker en uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld desserts. Niet zo heel gek als je bedenkt dat hojicha in Japan voornamelijk populair is als after-dinner thee. Denk vooral ook aan hojicha ijs in deze mooie zomermaanden.

Foto: A Girl With Tea @ Flickr