Kinderen zijn erg gevoelig voor de smaken bitter en zoet. Waarom?

De gemiddelde mens heeft zo’n tienduizend smaakpapillen. Bij een kind onder de drie jaar zijn deze, net zoals alle zintuigen hypergevoelig. Je zou kunnen zeggen dat we bijna allemaal geboren worden met ‘superhero powers’.

Bitter experience

Sommige onderzoeken wijzen uit dat de overgevoeligheid van kinderen voor bitterheid gedreven is door evolutie, als waarschuwing om potentiële gifstoffen te vermijden en hen zo te behoeden voor het gevaar op de meest kwetsbare leeftijd. Dit verklaart ook waarom zwangere vrouwen ook gevoeliger zijn voor bitterheid.

Sweet, sweet youth

Studies bevestigen eveneens dat kinderen vanaf de geboorte aangetrokken zij tot zoetigheid. Tot voor kort in de menselijke geschiedenis hadden kinderen elk beetje energie nodig die ze konden krijgen om te groeien. Dat betekent dat hun smaakpapillen grotendeels gericht zijn op energie-efficiënte voeding, tot de leeftijd van de puberteit. Kinderen zijn dus in het algemeen meer spontaan aangetrokken tot hoogenergetische voedingsmiddelen die voldoende verzadigen zoals gebak, snoep en dergelijke. Zij waarderen minder voeding met sterke prikkelingen in de mond - zoals bijvoorbeeld sterke kazen, vis, specerijen en groenten, zeker vanwege hun lage energiegehalte. Uit studies blijkt inderdaad dat kinderen een niet-intellectuele vermogen hebben om verzadigende voedingsmiddelen te herkennen en deze die dat niet zijn. Deze gave beïnvloedt ook hun voedselkeuzes.

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?