Vandaag opent @Krommunity in Utrecht de #krompopop, waar kromme groenten en fruit een kans krijgen. Krom is het nieuwe recht!

Kromme komkommers, tweebenige wortels en flesvormige peren, in de supermarkt worden ze niet verkocht. Om deze verspilling van groente tegen te gaan is vandaag - 18 mei 2015 – de pop-up shop Kromkommer in Hoog Catharijne in Utrecht geopend.

Oordeel van looks

Naar schatting wordt in Nederland vijf tot tien procent van alle groenten en fruit verspild door strenge eisen aan het uiterlijk van het product. Dat betekent dat deze producten prima te gebruiken zijn en er niks mis is met hun smaak, maar dat ze toch in de afvalbak belanden. Bij Kromkommer vinden ze dat krom.

Krom naast recht

In de pop-up shop worden groente en fruit verkocht die normaal verspild zouden worden. Door het opzetten van deze shop willen de bedenkers van dit concept laten zien hoe bijzonder én lekker de ‘misvormde’ producten zijn. Ook is het een middel om te laten zien hoe de groenteketen in elkaar zit en hoe verspilling ontstaat. Kromkommer wil met de pop-up shop anderen inspireren het voorbeeld te volgen. ‘We willen met de winkel laten zien dat er wel degelijk een markt is voor deze producten, als het verhaal maar op de juiste manier wordt gebracht’ vertelt mede-oprichtster Chantal Engelen. ‘We hopen stiekem dat we massaal gekopieerd gaan worden. Uiteindelijk is het ons doel om de groenten overal in de schappen te krijgen, krom naast recht, voor dezelfde prijs.’

Less waste

In de Kromkommershop worden niet alleen gekke groenten en fruit in originele staat verkocht, maar ook soepen en sapjes die met deze producten zijn gemaakt. Met het oog op recycling kun je er ook een Van Hulley boxershort kopen die is gemaakt van oude overhemden, bestaat het meubilair van de shop uit geredde meubelstukken en is zelfs het winkelpand gered van verspilling, omdat het pand eerst leeg stond. De shop is ook een plek voor ontmoetingen. Telers komen vertellen over hun product, retailers delen hun visie op voedselverspilling en er worden workshops en lezingen georganiseerd rondom het thema verspilling gegeven.

Geopend tot

De Kromkommer pop-up shop is van 18 tot en met 31 mei dagelijks geopend (met uitgang van eerste pinksterdag) en is te vinden in Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 75.