Na de first en second coffee wave zijn we nu aanbeland bij de third wave koffieconcepten. #reinventingtraditions #trendreport2015

Na de first wave – de standaardisatie van koffie – en de second wave – de Italiaanse invloeden – zitten we nu middenin de third wave van koffieconcepten. Het ambacht staat hierin centraal, nieuwe methoden worden gebruikt – slow drip en cold brew – en alle stappen van het koffieproces zijn interessant.

Headfirst Coffee Roaster

Samen met vriend en compagnon Jonatan Scheeper opende Lex Wenneker in 2014 Headfirst Coffee Roasters aan de Westerstraat in Amsterdam. ‘Vroeger kwam koffie per kilo gebrand binnen en was de weg die de bonen daarvoor hadden afgelegd niet echt zichtbaar voor ons’, zegt de jonge barista. Daarom brandt het duo hun eigen bonen nu wekelijks achter in de zaak.

‘We doen alles zelf. We selecteren de bonen voornamelijk op basis van smaak. De koffie komt binnen in grote balen van zestig tot zeventig kilo. We streven ernaar om in de toekomst zoveel mogelijk direct met boeren samen te werken. Zodat we eerst een biertje met ze gedronken hebben, voordat we koffie van ze kopen.’


Beeld: Leonoor Verplanken