Voetballers pieken één keer in de drie dagen maar de horeca piekt drie keer per dag, week in week uit. Wie zijn jouw vedetten?

Hoe ga je om met sterallures? Wat is effectieve coaching? Onze voetballessen voor de werkvloer.

Les 1. De topcoach
Investeren in personeel is belangrijk, maar daarbij is het ook belangrijk dat de leidinggevende naar zichzelf kijkt. Hoe zeg ik iets? Hoe breng ik iets over? Hoe motiveer ik iemand? Om effectief leiding te geven moet je je aanpassen aan de medewerker. Kortom: situationeel leidinggeven. Een moeilijke taak delegeren aan een beginneling zonder begeleiding kan tot frustratie leiden. Een ervaren kracht die aan de hand wordt genomen door z’n leidinggevende kan ook gedemotiveerd raken.

Skills
Twee vragen zijn belangrijk bij het situationeel leidinggeven: is iemand in staat om de taak uit te voeren en is iemand gemotiveerd? Een beginneling is vaak gemotiveerd, maar heeft nog niet de skills om de taak uit te voeren en een oudere werknemer heeft wel de skills, maar is misschien niet meer zo gemotiveerd. Bekijk de tabel hiernaast om te zien hoe jij leiding geeft.

Wil je meer voetballessen lezen? Bekijk dan het hele artikel in het magazine.