Is het frikandel of frikadel? Eet jij er ook 37 per jaar? Dit en meer over ons bekendste no waste product.

Zonder dat we ons er eigenlijk bewust van zijn, is de frikandel misschien wel Nederlands meest ondergewaardeerde no waste product. Dit gegeven wordt overschaduwd door het clichématige imago van de frikandel. Ze zouden gemaakt worden van slachtafval, koeienogen en schapenstaarten. Echter, het gruwelgehalte van de meest begeerde snack van Nederland valt reuze mee.

De frikandel die we vandaag de dag uit de muur halen, bestaat voor ongeveer 40 procent uit seperator kippenvlees. Dit is vlees dat achterblijft op het karkas en is het hoofdbestandeel van de frikandel. Verder bestaat de frikandel respectievelijk uit 25 procent varkensvlees, water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Dit laatste is vaak het bedrijfsgeheim van de snackfabrikant, waarmee ze zich pogen te onderscheiden van de andere frikandellen.

Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse ‘delicatesse’ is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken. In Boston verkopen ze bij restaurant Saus frikandellen ondergedompeld in cheddarsaus met geraspte cheddar er bovenop. In Amerika denken ze echter dat de frikandel een typisch Vlaamse streetfood is. Daar zouden zowel slagersknecht Gerrit de Vries als Jan Bekkers niet blij mee zijn geweest.

Frikandel facts:

  • Frikandel mag officieel sinds 2005 ook met ‘n’ geschreven worden.
  • Volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducentvereniging (AKSV) worden in Nederland ongeveer 600 miljoen frikandellen geproduceerd per jaar.
  • Per hoofd van de bevolking eten we ongever 37 frikandellen per jaar.
  • De frikandel is met meer dan 30% marktaandeel nog steeds de populairste snack van Nederland.
  • In de fabriek van Beckers worden iedere dag zo’n 1 miljoen frikandellen gemaakt.
  • Het maken van één frikandel in een fabriek neemt ongeveer twee uur in beslag.
  • Het wereldrecord frikandellen eten staat nu (begin 2014) op 47 stuks in één uur.
  • Zeshonderd miljoen frikandellen achter elkaar gelegd is 108.000 kilometer, 2,5 keer de omtrek van de aarde.

Meer over Neerlands meest ondergewaardeerde no waste product lees je in het magazine.