Betalen voor goede koffie op werk of de good old automaat? Koffiekenner @JeroenVeldkamp over de trends in 2014.

Op de werkvloer wordt koffie steeds belangrijker. Jeroen Veldkamp van Coffeelab zet een drietal trends uiteen over koffie op de werkvloer. 

Betalen op werk
Bij steeds meer bedrijven is een koffiebar te vinden, waar barista’s de lekkerste koffievariaties bereiden. In de horeca was de koffie al goed, maar je kunt nu ook thuis goede koffie zetten en zelfs bij een benzinestation is lekkere – vers gezette – koffie verkrijgbaar. Dat zorgt ervoor dat we weer kritisch worden op de koffie op werk. We vinden het dan ook niet erg om te betalen voor koffie. ‘Dat deden ze bij Shell zeven jaar geleden al’, vertelt Jeroen. ‘Daar hebben wij toen al een koffiebar van Piazzo d’Oro gebouwd. Daar werd goed geluisterd naar de werknemers. Overal in het kantoor kon je gratis koffie krijgen, maar men stond in de rij voor kwaliteitskoffie. Daar gingen mensen echt met plezier van de werkplek af voor een goede kop koffie.’

Koffieautomaten
‘Koffieautomaten worden ook beter, gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Er zal altijd ook behoefte blijven aan het gemak van een snelle kop koffie.’ Desondanks is er steeds meer behoefte naar het persoonlijke. Een barista maakt tegenwoordig in korte tijd een goede kop koffie.

Espresso
Espresso is de basis voor alle creatieve koffie. ‘Je ziet dat de latte macchiato overal opduiken, ook op kantoor. Met versgemalen bonen en vers opgeschuimde melk kom je dus aardig voor de dag. Nu alleen de koffie nog persoonlijker maken.’