In Frankrijk krijgen alle huisgemaakte gerechten een keurmerk. Zou dit in Nederland ook moeten?

Het Franse parlement heeft vorige week vrijdag besloten dat het voor de gast herkenbaar moet zijn of een gerecht huisgemaakt is of juist niet. Zoals er voor wijn een appellation contrôlée bestaat is er nu een appellation fait maison voor huisgemaakte gerechten. Voortaan zullen deze huisgemaakte maaltijden met het predicaat ‘fait maison’ op de Franse menukaart vermeldt moeten staan.

Het verplichten van dit keurmerk zou volgens restaurateurs en hoteliers een slechte invloed hebben op de prijs van vele maaltijden dat in tijden van crisis absoluut ondenkbaar zou zijn. Anderen pleiten bij het feit dat de menukaart transparant moet zijn.

Wij zijn benieuwd hoe deze ontwikkeling zich voortzet. Is 100 procent homemade de toekomst? Moet er in Nederland ook zo'n keurmerk komen?