De Food100 is bekend. Maak kennis met de voedselveranderaars van vandaag en morgen.

De afgelopen weken is de onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 400 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers jonger dan 30 en 50 gamechangers ouder dan 30 geselecteerd. Gisteren maakte de jury de lijst bekend. 

Let wel: de Food100 is géén ranglijst, maar een actuele selectie van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen, geselecteerd door een onafhankelijke vakjury.

 

Bekijk de food 100 

 

Speciale vermelding

Van de 100 gamechangers hebben er 6 van de jury een speciale vermelding gekregen vanwege hun buitengewone prestaties. 3 onder de 30, en 3 boven de 30.

Onder de 30 zijn dit:

Chloé Rutzerfeld - Food en Concept Design
Chloé is een van de absolute talenten op het gebied van Food & Concept Design. Vorig jaar maakte zijn al furore met STROOOP, de typisch Hollandse stroopwafel opnieuw uitgevonden op basis van bieten. Ze studeerde cum laude af van de Design Academy in Eindhoven. Ze werkt op een interdisciplinaire wijze en haar doelstelling is om met haar ontwerpen mensen in staat te stellen meer gezonde, duurzame en bewuste voedselkeuzen te maken.

Jeroen Candel (dr.) - Wageningen UR
Jeroen is assistent-professor bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit, gespecialiseerd in voedselbeleid. Met zijn boek 'Putting Food on the Table' heeft hij in korte tijd een belangrijke rol als expert verworven in de discussie over het landbouwbeleid. Hij wordt met name veel gevraagd zijn input te geven in discussies over de hervorming van landbouw- naar voedselbeleid, op stedelijke, nationale en Europese schaal.

Dalila Sayd - Het EETschap
Dalila is een duizendpoot: kok, cateraar, netwerker en oprichter van het EETschap. Mensen dichter bij elkaar brengen middels eten, dat is haar doel. Nadat ze in verschillende sterrenrestaurants heeft gewerkt als kok, startte ze gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals eenzaamheid en gezondheid in 2014 Het EETschap

Boven de 30 zijn dit:
Jeroen Willemsen - Green Protein Alliance
Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Ruud Zanders - Kipster B.V.
Ruud is al jarenlang dé innovator en aanjager op het gebied van pluimveehouderij. Lector bij de HAS, één van de grondleggers van het Rondeel concept en nu volop in het nieuws vanwege de start van het nieuwste kippen-concept: Kipster. Volgens experts is Kipster de meest duurzame (CO2-neutraal), dieren boervriendelijke stal van Europa, wellicht de wereld. Naast eieren verkoopt Kipster ook burgers van de haantjes.

Hanno Pijl - Leids Universitair Medisch Centrum
Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het 'westerse' voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. Het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Meer informatie over de Food100 en de complete lijst kun je vinden via Food100.nl