Met alle aandacht voor gezond eten vergeten we soms dat big food nog steeds groeit.

Uit de kwartaalcijfers van McDonald’s blijkt namelijk dat de fastfoodgigant zich nog geen zorgen hoeft te maken over de toenemende vraag naar gemakkelijk en gezond eten. Met een hernieuwde focus op premiumization doet de burgerketen goede zaken.

Groter dan verwacht

Zowel de omzet (6 miljard dollar) als de verkoop ( 6,6% same store sales wereldwijd) vielen hoger uit dan verwacht. Volgens McDonald's zelf is de positieve ontwikkeling te danken aan een vernieuwde focus op kwaliteit. Met name de premium opties zijn populair bij de klanten. Deze signature sandwiches zijn duurder, maar vinden gretig aftrek, onder andere omdat ze de klanten de keus bieden uit verschillende toppings.

Digitale bestelling

McDonald’s maakt ook gretig gebruik van nieuwe digitale technologieën om hun bestelsystemen zo efficiënt mogelijk te maken. Hun digitale bestellings-kiosken zijn inmiddels in veel winkels te vinden. Kostentechnisch is dit aantrekkelijk, al is het vooral de stijgende snelheid van service die meer geld opbrengt.

Snelle bediening

Een ander interessante stap richting premiumization is dat de fastfoodreus begonnen is met bediening aan tafel op een aantal selecte locaties. De keten zet vol in op kwaliteit van zowel service als de premium opties, en hiermee spelen ze slim in op een groeiende vraag naar gemakkelijke kwaliteit die bij veel consumenten aanslaat.