De Slow Growth chicken smaakt beter, omdat die de tijd krijgt om te groeien.

Perdue Farms is één van de grootste kippenboeren van de Verenigde Staten. Zij zijn naarstig op zoek naar een nieuw kippenras dat aan de veranderende eisen van een bewustere maatschappij voldoet.

De Redbro

Het ras waar ze nu mee bezig zijn noemen ze de Redbro. Deze kippen hebben ongeveer 25% langer nodig voordat ze slachtrijp zijn, en het kost gemiddeld 30% meer om ze te voeren, vergeleken met de kippen die Perdue normaal grootbrengt. De Redbro is daarmee één van de efficiëntere slow growth kippen.

Betaalbaar of niet?

Daarin zit meteen ook het grootste probleem. Consumenten willen tegenwoordig graag iets meer betalen als ze daarmee een bewustere keus maken, maar er zijn natuurlijk grenzen. Op grote schaal is de productie van slow growth kippen erg moeilijk winstgevend te krijgen, omdat de kostprijs torenhoog is.

Geen filet

Daar komt nog eens bij dat de vleesverhouding anders is. Redbro kippen hebben kleine vleugels en een dunne borst, maar wel relatief dikke dijen. Liefhebbers van kipfilet zullen dus een keuze moeten maken.

Afwegingen maken

Uiteindelijk kunnen we niet van twee walletjes blijven eten. Als we kiezen voor duurzamer, bewuster vlees dan mogen we niet verwachten dat het voor een plofkip prijs in de schappen ligt. Als dat betekent dat we het minder vaak eten, is dat niet erg. Plant based heeft de toekomst, after all.