De Gebroeders de Wolf verwerken zo’n 20.000 ganzen per jaar. Een deel daarvan schieten ze zelf. Food Inspiration was erbij!


JAGEN MET EEN MISSIE

Het is 06.00 uur als jagers Martijn van de Reep en Tom Zinger zich nestelen in de gecamoufleerde hutjes die ze net samen met jachtmeester Eduard van Adrichem hebben opgezet. Hun geweren zijn geladen om ganzen te bemachtigen. 


GA VOOR GANS

De jonge jagers hebben een duidelijke missie: ze gaan voor gans. Als ganzenland worden er in Nederland zo’n 250.000 ganzen in het wild geschoten. Niet om uiteindelijk op het bord te belanden, maar vanwege de schade die ze veroorzaken aan de landbouw, natuur en de riscio’s voor het vliegverkeer. Met het vlees van de wilde gans werd bar weinig gedaan, terwijl het volgens Martijn en Tom ontzettend smaakvol is. ‘We zijn voor de gans gegaan omdat we als jagers vuilnisbakken vol met ganzen zagen waar niets mee gedaan werd’, vertelt Tom. ‘En je kan het als jager gewoon niet over je hart verkrijgen dat je wel een beest doodschiet, maar er uiteindelijk niets mee gebeurt omdat niemand ze opeet.’ In 2014 was de maat voor het duo vol. Onder de naam 'Gebroeders de Wolf' doken ze de keuken in en schaften ze een rookoven, vleesmolen en worstpers aan om recepten te ontwikkelen, en om zo de ongewenste dieren op de kaart te zetten. 

 

De provincies hebben besloten het aantal wilde ganzen terug te brengen tot het aantal uit 2005. Op dit moment worden in Noord-Holland jaarlijks zo’n 50.000 wilde ganzen gevangen en geschoten. Maar de populatie groeit nog steeds. Om tot het afgesproken aantal te komen, moeten er de komende jaren veel meer wilde ganzen worden geschoten. In 2016 zijn dit er wel 100.000. Het aantal geschoten ganzen overtreft de huidige vraag in de markt. De groothandels hebben dus een overschot aan wilde ganzenvlees. De campagne ‘Ga voor gans’ zet zich in om ganzenvlees op de kaart te zetten via delicatessepakketten die men kan bestellen voor thuis. 

 

GANS OP DE KAART
De Gebroeders de Wolf verwerken zo’n 20.000 ganzen per jaar. Een deel daarvan schieten ze zelf. De rest halen ze bij poelier Pieter van Meel in Amsterdam. De dieren verwerken Martijn en Tom tot droge en verse worsten, gerookte ganzenborsten, hamburgers, shoarma van gans, rillettes en terrines. 

 

Gebroeder de Wolf

Nieuwe Hemweg 4E, Amsterdam

gebroedersdewolf.nl

 

De campagne 'Ga voor Gans' is een initiatief van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken (WLD), in samenwerking met de wildgroothandels Pieter van Meel en Ruig Wild en Gevogelte en Gebroeders de Wolf.

 

Benieuwd naar het hele verhaal? Check het magazine!