FRIS: Paul van der Meer van Really Good Juices stelt hoge eisen: Vers is vers!

Paul van der Meer is partner bij Blublock, een investeringsmaatschappij die zich focust op maatschappelijke trends. Zo namen zij waar dat in de health en food industrie het convenience aandeel erg groot is: mensen willen wel gezond doen maar het moet wel gemakkelijk zijn. Zo kwamen zij bij Really Good Juices: echte en eerlijke fruit- en groentesappen. Deze sappen zijn zo samengesteld dat zij hetzelfde effect hebben als, (isotone) energiedrankjes maar dan op een gezonde(re) manier.

Really Good Juices

Het maken van de sapjes heeft nogal wat voeten in de aarde. Paul legt uit: ‘Wij kunnen ons niet onderscheiden op prijs of beschikbaarheid. Maar we kunnen ons wel onderscheiden op basis van kwaliteit en hier doen we geen concessies. Naast de kwaliteit van onze ingrediënten, is ook onze werkwijze kwalitatief extreem hoog. We werken in een gecertificeerde keuken, dus niet in een huis-tuin-en-keuken-keuken. Door middel van hydraulisch persen kunnen we alle ingrediënten in één keer persen en dat levert een sap-percentage op van 75 tot 80 procent. De overige 20 tot 25 procent bestaat uit residu van schilletjes en grote vezels, dat naar de kinderboerderij wordt gebracht voor de dieren. Ons sap wordt tot wel zeven keer gefilterd en vervolgens gebotteld.’ Ook het distribueren van de sappen is niet eenvoudig. Really Good Juices heeft geen voorraden vanwege de beperkte houdbaarheid en weigert processen toe te passen om de houdbaarheid te verlengen, omdat het dan eigenlijk niet meer echt vers is.

Really honest

Een aantal geperste sappen beweren dat zij 100% vers zijn, maar dit is niet helemaal waar volgens Paul: ‘Vaak is er niets aan die sappen toegevoegd, maar zijn zij wel bewerkt. De flessen waarin ze gebotteld worden zijn bijvoorbeeld gepasteuriseerd. Of ingrediënten worden ingevroren of juist gekookt. Dit is helemaal niet vers. Vers hoort vers te zijn!’ Zodoende zijn de eisen van de Really Good Juices erg streng. Er zijn geen toegevoegde e-nummers en suikers, en alle ingrediënten zijn echt helemaal rauw. Doordat ze met zulke verse ingrediënten werken en niets aan de sappen toevoegen, zijn de sapjes maar vijf dagen houdbaar. ‘Dit weten mijn klanten en dat vinden ze niet erg. Ik ben wel huiverig voor de toenemende vraag, want het gaat momenteel erg goed. Maar ik heb liever dat de verkooppunten helemaal uitverkocht zijn, dan dat ze flesjes over hebben

Real taste

Really Good Juices vecht tegen de vooroordelen over smaken. ‘Iedereen heeft wel een voorstelling hoe tomatensap of sinaasappelsap smaakt, maar als ik aan mensen vraag hoe venkel-sap smaakt, weten ze dat eigenlijk helemaal niet.’ Paul wil mensen laten ervaren hoe verse en pure ingrediënten proeven, en of ze het dan lekker vinden of niet, maakt hem niet uit. ‘Zolang mensen maar weten hoe het eigenlijk smaakt.’

Real quality

De ingrediënten worden nog steeds zelf ingekocht, zo veel mogelijk lokaal, maar kwaliteit staat voorop. Dit klinkt tweestrijdig maar de smaak en het gezondheidsaspect is het meest belangrijk. ‘We gebruiken bijvoorbeeld altijd Nederlandse Elstar appelen, maar de bladspinazie komt uit Italië, want daar zitten simpelweg de meeste sappen in de stengels.’

Real futureplans

In de toekomst zou Paul graag direct zaken doen met kwekers. ‘Het maakt ons niet uit hoe de producten eruit zien, of ze nou afwijkende maten hebben, krom of de ‘verkeerde’ kleur hebben. Wij maken er uiteindelijk toch sap van.’ Ook het verfijnen van de distributie staat hoog op de planning. Wellicht komen er in de toekomst pick-up points zodat consumenten zelf hun flesjes op kunnen halen op een moment dat het hen schikt. Really Good Juices is zelfs bezig met een sapkuur. ‘Dit is niet zoals het traditionele sapvasten waarbij je verder niets mag eten en alleen maar sapjes mag drinken hoor.. Wij denken dat de sappen gebruikt moeten worden als gezondheidsboost, om je vitamines aan te vullen.’ Zij geven klanten tip, aanvullende informatie en laten zien hoe ze het meeste uit de juices kunt halen.

4x 'W'

Wie: Paul van der Meer
Wat: Really Good Juices
Waar: Landelijk
Website: www.reallygoodjuices.nl

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.
- - -