Een foodtruck een mission impossible? Nu niet meer! Nieuw wetsvoorstel creëert meer ruimte voor mobiel eten.

Het aantal foodtrucks in Nederland neemt toe. Maar tegen welke regels lopen foodtruckondernemers aan?

Om meer ruimte te creëren voor foodtrucks diende PvdA’er Rik Winsemius, raadslid van de gemeente Amsterdam het voorstel ‘lekker eten op de Amsterdamse straten’ in. Het voorstel werd in maart 2014 aangenomen.

Amsterdamse uitzondering op de regel
‘De horecawet in Nederland is niet toegespitst op mobiele eetkramen. Dat is in de kern het probleem; er wordt geen beleid gemaakt op foodtrucks. Het is praktisch onmogelijk om als foodtruckhouder een ventvergunning te krijgen. De wachtlijst voor een vergunning is lang en wordt op dit moment helemaal vervuld door traditionele karren zoals hotdog-, ijs- en frietkramen. Via de wet is vastgelegd dat je geen voedsel mag bereiden op straat. Eten mag alleen elektrisch opgewarmd worden. Die wet stamt uit 1930. Door het nieuwe voorstel is er in Amsterdam een uitzondering op deze regel gekomen.’

Benieuwd naar de complete geschiedenis van de foodtruck? Bekijk het artikel in het magazine.