Markt voor speciaalbier in VS lijkt volwassen te worden. @BW vreest voor light bieren, brouwers mikken op vrouwen.

De markt voor speciaal- en lokaalbier is booming in de VS en drukt zwaar op de verkopen van pils. Grote bierbrouwers zien deze trend liever gaan dan nog verder komen.

De populariteit van bijzondere biertjes van kleine, ambachtelijke Amerikaanse brouwers doet de afzet van het ooit zo populaire light beer geen goed. Zakenplatform Businessweek verwacht dat volgend jaar de verkoop van lightbieren in de VS op het laagste niveau in tien jaar tijd uitkomt. De Amerikaanse bierdrinker hopt nu vrolijk van speciaalbier naar speciaalbier. Voor deze populariteitsslag was hij jaar in jaar uit niet te porren voor een ander merk, behalve zijn eigen favoriet.

Bud Light Straw-Ber-Rita
Budweiser, Coors en Miller lijken te berusten in het feit dat vooral mannen een stuk minder light pils wegzetten. De Amerikaanse brouwers richten zich op een doelgroep die vooralsnog niets moet hebben van speciaalbier: vrouwen. Met nieuwe drankjes die een cross-over zijn tussen cocktails en light bier proberen de biergiganten het verlies aan mannelijke consumenten iets te compenseren. Zo kwam Anheuser-Busch met de Bud Light Lime Straw-Ber-Rita. Andere brouwers komen dit najaar met dit soortgelijke varianten.

De markt voor speciaalbier in de VS mag zich intussen volwassen noemen. Inclusief alles wat daarbij komt kijken. Er is zelfs een zwarte markt waar actief wordt gedeald in de meest zeldzame hand crafted beers. Onlangs werden vijf kratten van het populaire maar zeldzame Heady Topper bier aangeboden op internet voor 165 dollar per krat. In het winkeltje van de brouwer, indien voorradig, is men 72 dollar kwijt voor 24 flesjes.