Je moet mensen inspireren. Het is de hele culinaire experience, aldus @dale_pinnock

Dale Pinnock is chef en auteur, met een diploma in voeding en een master in medicinale voeding. In zijn boek ‘Eten als medicijn’ dat hij afgelopen jaar uitbracht, combineert hij zijn wetenschappelijke kennis met zijn culinaire ervaring, en toont hij zijn inspirerende visie op koken en gezondheid.

Hoe kunnen we, op een elegante en slimme manier, de keuze voor betere voeding beïnvloeden?
‘Er is een hoop psychologie bij betrokken. Het zal nooit werken wanneer je zegt: ‘je mag dit niet hebben’. Je moet mensen inspireren. De textuur, het aroma, de smaak, de presentatie; je moet een ieder van deze dingen aanspreken. Het is de hele culinaire experience.’

Hoe kunnen chefs meer gezondheid in hun menu’s verwerken en deze toch blijven aanbieden voor een betaalbare prijs?
‘Er bestaat een groot misverstand over gezond voedsel dat duur zou zijn. Dat is simpelweg niet waar. Als je seizoensgebonden en lokaal koopt, kun je de beste menu’s in de wereld koken. Voor een goede prijs.’

Wat zou jij een chef aanraden die iets wil veranderen?
‘Lees zoveel mogelijk. Er is fantastisch materiaal beschikbaar. Niet zomaar troep van het internet, maar werk van, bijvoorbeeld, Gary Taubes en Michael Pollan. Leer zoveel mogelijk over voeding, het menselijk lichaam en de relatie ervan met voeding. Studeer zoveel je kan. Het neemt veel tijd in beslag. Dus start, verzamel alle kennis.’

Benieuwd naar het hele interview? Bekijk hier het magazine.