Wilde ganzen plukken in ruil voor een driegangendiner? Bij streekrestaurant De Pronckheer in Cothen kan het.

‘Het idee is ontstaan tijdens de recessie, toen we om economische redenen een deel van het personeel moesten ontslaan', vertelt eigenaar en chef-kok Arjen Smit. 'Door gebrek aan hulp bedachten we een ruilactie. Mensen helpen ons in de keuken of in de bediening bij speciale gelegenheden of bij klussen rond het restaurant. In ruil krijgen ze een diner of bijvoorbeeld een fles drank die we zelf stoken.’

Extra handen
Het mes snijdt voor Smit aan twee kanten: ‘Ik heb extra handen die mij helpen bij bijzondere klussen en de gasten doen iets dat ze normaal nooit zouden doen. Hun enthousiasme brengen ze over op vrienden en kennissen waardoor ze ambassadeurs voor het restaurant worden. Vaak zien we ze na deze eerste kennismaking ook weer terug als klant. Daarnaast krijgen mensen die normaal geen diner bij ons kunnen betalen ook een kans een keer te komen eten.’

Belastingdienst
En de nadelen? Smit: ‘Het is niet de makkelijkste weg. Vaak komen mensen helpen met klussen waarvoor enige vaardigheid nodig is, dus ik ben er zelf ook druk mee om iedereen te begeleiden, maar ik vind het leuk om te doen. Ik ben ook nog in onderhandeling met de belastingdienst. Als ik een diner als ruilmiddel aanbied, moet ik de kosten opgeven als loonkosten, terwijl de inkoopprijs van de producten voor het diner lager is. Maar dit weegt allemaal niet op tegen de voordelen. Ruilen past in deze tijd en wij beleven er veel plezier aan.’

De andere voorbeelden van ruilhandel lezen?
Bekijk dan heel het artikel in het magazine.