Weer vier positieve weken voor de #horeca. Waardeontwikkeling plus 3 procent. Bekijk hier de cijfers van @Foodstep.

De bedrijvigheid in de horeca en catering zit nog steeds in de lift. Uit de nieuwste foodservicemonitor van onderzoeksbureau Foodstep blijkt een verdere verbetering van de waardeontwikkeling in de horeca en catering. Met dank aan het relatief gunstige weer en het aantrekkende consumentenvertrouwen.

Minister Dijsselbloem van Financiën laat optekenen dat de crisis voorbij is. Signalen van economisch herstel in het bedrijfsleven zijn steeds duidelijker aanwezig. Zoals de tot nu toe gunstige ontwikkelingen in de foodservicemarkt. Eerder berichtte Foodstep over het positieve eerste kwartaal van 2014, maar nog niet alle seinen staan op groen. De werkloosheid blijft hangen op bijna 9% van de beroepsbevolking.

Opmerkelijke stijging
In periode 4 van 2014 (24 maart t/m 20 april) steeg de waarde van het gebruik van eten en drinken in de foodservicebranche met 2%. Een dergelijke stijging is sinds het voorjaar van 2013 niet gezien. Vorig jaar werd in periode 4 nog een waardeontwikkeling geregistreerd van min 3,2%.

De omzet aan eten en drinken in de horeca steeg in periode 4 met 3%. De drankensector en de facilitaire horeca bij detailhandel, recreatie en sport stijgen binnen de horeca het sterkst. Het mooie weer heeft veel goed gedaan voor de horecaomzet. Met een gemiddelde temperatuur van 11 graden Celsius is het dit jaar in april warmer dan de 8 graden uit april 2013. Door het licht verbeterde consumentenvertrouwen is er eveneens meer besteed in de restaurant- en logiessector.

Zorg in de plus
Zelfs binnen de zorgsector is een plus geregistreerd aan eten en drinken. Het is met nog geen procent weliswaar een minimale toename, maar wel de eerste in een jaar tijd. In periode 3 van 2014, en periode 4 van vorig jaar, liet de zorg nog flink negatieve groeicijfers zien. In april lijkt de reeks van opeenvolgende min-cijfers dus tijdelijk gestopt. Bij zorginstellingen blijft echter de langetermijntendens van bezuinigingen zichtbaar.

Eet- en drinkvoorzieningen in bedrijven (gecaterd en in eigen beheer) laten over periode 4 eveneens een beweging omhoog zien. Daarbij lopen de exportgeoriënteerde grote bedrijven voorop.

Foto: Caspar Diederik (CC